H&M raskinuo ugovore nakon optužbi za izrabljivanje Ujgura

Društvo Uncategorized

Modnu industriju prethodnih dana trese novi skandal. Nakon što je carini Ujedinjenog kraljevstva dopremljen dokument sa više od 60 strana koji opisuje nehumane uslove u kineskim fabrikama u kojima se izrabljuju pripadnici Ujgura, modne kompanije preispituju svoje dobavljače i stupaju u akciju.

Švedska marka H&M odlučila je da raskine ugovore sa svojim snabdevačima pamuka, a iz čela kompanije je saopšteno da je razlog za to „prisiljavanje na rad i diskriminacija etničke manjine Ujgura u regiji Xinjiang“. Navedeno je da da se ovakve prakse neće tolerisati kako od direktnih, tako i od indirektnih snabdevača, i da će sve poslovne veze automatski biti prekinute. 

Kompanija se do pre par dana snabdevala pamukom sa farmi iz ove regije, koje su bile deo Better Cotton inicijative do januara ove godine, kada je ustanovljeno da su radnici na farmama žrtve prisilnog rada. 

Regija Xinjiang već neko vreme je tema medija zbog spekulacija da je centar kršenja ljudskih prava pripadnika islamske zajednice. Eksperti iz Ujedinjenih nacija tvrde da je preko milion Ujgura regrutovano i poslato u ovu regiju u prethodne 3 godine. Kina ipak insistira da su ovi kampovi dobrovoljni i da se u njima nalaze ljudi koji se svojom voljom prijavljuju za rad, a opisuju ih kao centre za reedukaciju. Kineski centri za ljudska prava tvrde da nakon što se završi sa obukom, svi su poslati da rade u fabrikama ili na farmama u određenim regijama i nemaju pravo da se vraćaju u svoje domove. 

Kina je peti proizvođač pamuka u svetu, a čak 80% pamuka proizvodi se u regiji Xinjiang, odakle su i snabdevači većine modnih kompanija. Istraživanja pokazuju da je proizvodnja pamuka i tkanine sve veća, jer sada imaju radnu snagu koju gotovo i da ne plaćaju.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *