Modeli I stilisti pozivaju na ukidanje rigoroznih veličina garderobe

Društvo

Stilistkinja Fančeska Burns objavila je na svom Instagram profilu jako zanimljivu objavu koja se tiče borbe protiv rigoroznih veličina garderobe nametnute od strane svetskih modnih kuća i poznatih kreatora. Granica u bokovima za devojku koja želi da se bavi modelingom je 90cm, s tim što je svačiji oblik kostiju drugačiji pa samim tim i gradja, i ne može svako da se prilagodi „idealnoj veličini“ to jest broju pojedinih ljudi iz sveta mode koji neretko zahtevaju i mršavije od mršavijeg.

 O tome se vrlo retko govori ali naime, ona se zalaže za solidarnost i spomenula je borbu protiv premalih konfekcijskih brojeva odeće, preuske veličine obima bokova koje ne pristaju čak ni najmršavijim manekenkama. Mnoge od njih su se i te kako pronašle i poistovetile sa njenom objavom.

„Nikada ne želim da se iko na mom setu oseća manje vrednim. Često radim sa mladim ženama koje, uprkos tome što su izuzetno lepe, one žive, dišu i osećaju se kao ljudska bića koja se nikada ne bi smela osećati kao da su „prevelika“ za odeću. Model na ovoj slici je sićušan. Veličina je najviše UK 8, pa ipak ove „Celine“ pantalone joj nisu odgovarale. Imala sam nekoliko look-ova iz ove kolekcije i nijedan joj nije odgovarao. Ona nije bila izuzetak – ti jesi. To je toliko neprihvatljivo – u osnovi je pogrešno sugerisati da je to norma. Nije. U ovoj industriji mi smo odgovorni da slavimo i osnažujemo ljude da se osećaju sjajno – zašto bismo inače želeli da izađemo i potrošimo svoj teško zarađeni novac na ove stvari?! Jer želimo da se osećamo DOBRO! Takođe imamo odgovornost prema onima koji se staraju o nama na setu i da se pobrinemo da standardi lepote ne budu ograničeni na veličinu koja je za većinu potpuno nerealna – niko ne bi trebalo da gleda fotografije modela i da se oseća loše zbog sebe, takođe niko ko učestvuje u izradi istih. Stavljanje ove devojke u ove pantalone učinilo je da se osećam kao da „uvijeno puzim“ a moja lepa manekenka oseća se kao da nije dovoljno dobra, pa hvala na tome.

Stvari se moraju promeniti na toliko načina, ali koliko je teško stvari izmeniti? Bilo koji stilista vredan svojih zihenadli neće se žaliti na to“.

Autor: Aleksandra Pavlović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *