Kina postala glavni trgovniski partner EU, SAD istisnute

Biznis

Kina je postala glavni trgovinski partner Evropske unije u periodu januar-jul 2020. godine. Ona je istisnula SAD sa čelne pozicije koju su držale u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Evrostata, prenosi eKapija.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena EU sa Kinom iznosila je za sedam meseci ove godine 328,7 mlrd EUR, a sa SAD-om 323,5 milijardi, objavljeno je na veb sajtu evropske agencije za statistiku.

U posmatranom periodu, izvoz 27-članog bloka u Kinu iznosio je 112 mlrd EUR, i manji je za 1,8% na godišnjem nivou, dok je uvoz iz Kine porastao za 4,9% međugodišnje, na 216,7 milijardi.

Istovremeno, sedmomesečni izvoz EU u Sjedinjene Države potonuo je za 9,9%, na 203,1 mlrd EUR, a uvoz iz SAD je pao za čak 11,7%, na 120,4 mlrd EUR.

Evropski uvoz iz Kine porastao je za 4,9% u period od januara do jula u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iz SAD-a u istom periodu pao za 11,7%.

Još porazniji su podaci o trgovinskoj razmeni EU sa njenom dojučerašnjom članicom, Velikom Britanijom, koja je treći najveći trgovinski partner Brisela.

U periodu januar-jul, izvoz iz evropskog bloka na britansko tržište stropoštao se za čak 20,5%, na 150,5 mlrd EUR, dok je uvoz iz Ujedinjenog Kraljevstva opao za 16,5%, na 94,8 mlrd EUR.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *