trebinjenadlanu.com

18 GODINA BEZ HEROINE ROKENROLA!

Društvo Kultura

Danas se navršava tačno 18 godina od kako nas je napustila Margita Stefanović Magi, jedna od najvećih ikona rokenrola cele bivše Jugoslavije! Popularna „crna princeza“ najveću slavu stekla je kao članica grupe EKV.

Magi je rođena 1.aprila 1959. godine u Beogradu, gde je i završila osnovnu školu „Oslobodioci Beograda“ i Osmu beogradsku gimnaziju (matematički smer), kao i Nižu i Srednju muzičku školu, instrumentalni odsek, klasa profesorke Miroslave Lili Petrović. U Srednjoj muzičkoj školi maturirala je kao najtalentovanija pijanistkinja, nakon čega je dobila poziv za nastavak školovanja na prestižnom konzervatorijumu u Moskvi, međutim ona je odbila ovu sjajnu priliku zbog negodovanja majke.

sr.wikipedia.org

Tokom školovanja bila je učesnik mnogobrojnih takmičenja i nosilac brojnih nagrada. Bila je deo beogradskog boemsko-umetničkog kruga, kome su pripadali i ostali članovi EKV-a.

1982. godine završava Arhitektonski fakultet u Beogradu, a nakon toga Margita sa svojim tadašnjim dečkom Srđanom Vejvodom sve više zagrejana za beogradsku andergraund scenu, kreće u potpuno drugom smeru, koji će je koštati i života. U proleće iste godine upoznaje Milana Mladenovića i postaje član grupe Katarina II, koja će naziv promeniti 1985. u Ekatarina Velika iliti EKV.

EKV nije bila njena jedina ljubav, ona je sarađivala i sa mnogim drugim domaćim muzičarima, radila je muziku za mnogobrojne pozorišne predstave i TV drame, a pojavila se i u filmu “Tajvanska kanasta”.

Ekatarina Velika bila je jedna od najuspešnijih i najuticajnijih grupa bivše Jugoslavije. Zahvaljujući konstantnim nastupima i emitovanjem spotova na televiziji, EKV dobija ogromnu popularnost. Međutim, članovi benda u doba najveće popularnosti okreću se narkoticima i stvarajući najveće hitove tog vremena (pa i sada), tonu sve dublje i dublje.

Posle smrti Milana Mladenovića (1994.), grupa prestaje da bude aktivna a Margita počinje da svira u bendu Kurajberi, te je gostovala na albumima „Glisersa“, „Ziona“ i „Direktora“, a 1995. godine, zajedno s grupom mladih beogradskih muzičara, formirala je bend EQV i objavila album pod nazivom „Ti si sav moj bol“, inspirisan poznatom pesmom Ekatarine Velike.

publicfigure.me

„Crna princeza“ ostavila je neobrisiv trag u jugoslovenskoj muzičkoj sceni. Njen neosporiv talenat prepoznali su mnogi, a na njenim taktovima odrastale su i odrastaju i dan danas mnoge generacije!

Nekada najveća zvezda andergraunda poslednje godine života provela je potpuno nemoćna i osameljena u napuštenoj garaži u predgrađu Borča, a zatim u skloništu za beskućnike na Voždovcu. U avgustu 2002. godine prebačena je na Infektivnu kliniku u Beogradu, gde je i preminula mesec dana kasnije – 18. septembra, od posledica narkotika i HIV-a.

Autor: Iva Oluić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *