Pozorište „Slavija“ ponovo počelo sa radom!

Društvo Kultura

Posle duže pauze usled pandemije koronavirusa, pozorište „Slavija“ ponovo je otvorilo vrata za svoje posetioce 15. septembra.

Pozorište je osnovano 26. decembra 1995. godine i nalazi se u strogom centru Beograda. Prvih godina pozorište je radilo povremeno, da bi se početkom 1999. godine dobila mogućnost za izvođenje svakodnevnog repertoara. Po mnogo čemu ovo malo i skromno pozorište je jedinstveno, specifičnog duha i originalne pozorišne koncepcije. Za kratko vreme, zahvaljujući odličnim glumcima i pažljivo biranom repertoaru, pozorište Slavija“ zauzelo je značajno mesto među beogradskim pozorištima.

Pored sopstvene produkcije ovo pozorište ustupilo je svoje „daske koje život znače“ mnogim inostranim pozorištima (oko 150) i to ne samo zemljama bivše SFRJ, nego i mnogim zemljama širom Evrope, Azije, Kanade, SAD, Latinske Amerike, pa čak i Afrike, koje su izvele preko 200 predstava u samom srcu Beograda.

Za jako mali vremenski period ovo pozorište je primećeno širom sveta i učestvovalo je na preko 60 domaćih i međunarodnih festivala, kao što su: Dani komedije – Jagodina, Nušićevi dani – Smederevo, Dani Zorana Radmilovića – Zaječar, Žankini dani – Rabrovo, Borini dani – Vranje i mnogi drugi.

2002. godine pozorište „Slavija“, kao samofinansirajuće pozorište, uspeva da osnuje sopstevni i to međunarodni pozorišni Festival, što je zaista jedinstveno u pozorišnoj praksi, s obzirom na uslove.

Posle velikih nereda 90-ih godina, ovo pozorište je jedno od prvih koje je uspelo da poveže pokidane veze pozorišta širom bivše Jugoslavije i bilo je domaćin mnogobrojnim pozorištima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, a sa ponosom ističu da su ugostili i Nacionalne teatre Bugarske, Rumunije, Azerbejdžana, kao i Nacionalni teatar Albanije iz Tirane, koji je prvi put posle više od pola veka gostovao u Srbiji.

Na redovnom repertoaru ovog pozorišta nalazi se oko 30 predstava, među kojima je 10 predstava koje su izvedene preko 100,200 ili 300 puta.

Za 25 godina rada izvedeno je više od 120 premijera, a ono po čemu se ovo pozorište izdvaja od drugih je to što stanovnici Beograda svakoga dana mogu da uživaju u jednom od velikih naslova!

Repertoar pozorišta „Slavija“ za septembar 2020.https://www.pozoriste-slavija.co.rs/

Autor: Iva Oluić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *