ZBOG NEDOSTATKA KVORUMA ZAKON O OVK NIJE IZGLASAN NI DANAS

Uncategorized
Poslanici kosovske skupštine ni danas nisu izglasali sporni zakon o zaštiti ratnih vrednosti tzv. Oslobodilačke vojske Kosova zbog nedostatka kvoruma.
U glasanju je učestvovalo 40 poslanika, a kako je rekla predsednica Skupštine Vjosa Osmani ta tačka biće uvrštena u dnevni red naredne sednice, prenosi portal Reporteri.

Sporni zakon nije izglasan ni na sednici održanoj 13. avgusta, takođe zbog nedostatka kvoruma.
Taj zakon predložila je Demokratska partija Kosova i u njemu se, između ostalog predviđa da „u slučaju hapšenja ili pritvora veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga za hapšenje, koje je izdala Srbija, iz političkih motiva, Vlada Republike Kosova preduzima potrebne mere za zaštitu veterana“.
Zakonom se određuje i „institucionalna i građanska obaveza za zaštitu vrednosti borbe OVK“, a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.
Zakon je izazvao brojne reakcije zbog sumnji da može da stvori mogućnosti zastrašivanja potencijalnih svedoka u suđenjima bivšim pripadnicima tzv.OVK, a strani ambasadori su ocenili da bi on mogao da ugrozi slobodu govora i rad Specijalnog suda.
Hoti poslanicima predstavlja izveštaj o dijalogu sa BGD
Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti predstaviće danas kosovskoj skupštini izveštaj o dijalogu sa Beogradom u Briselu. Hoti će predstaviti izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, piše Klan Kosova. Osim dijaloga, na sednici će, između ostalog, ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu predstaviti izveštaj o zajedničkim patrolama Kfora i srpske žandarmerije u selu Karačevo u Kamenici, piše portal Reporteri. Tema sednice biće i odgovor vlade na pandemiju koroma virusa.
(Kurir.rs/Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *