Predviđeni pad svetske ekonomije bez presedana

Biznis

Svetska ekonomija je pretrpela pad bez presedana zbog pandemije korona virusa, ali manji nego što se očekivalo, posebno u Sjedinjenim Državama i Kini, objavila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

OECD je navela u izveštaju da se predviđa pad bruto domaćeg proizvoda u svetu za 4,5% ove godine – manje od pada od 6% koji se predviđao u junu, prenosi eKapija.

Očekuje se da će se svetska ekonomija oporaviti i porasti za 5% sledeće godine, saopštila je ta organizacija.

Najnovije procene OECD polaze od pretpostavke o lokalnim, sporadičnim slučajevima zaraze korona virusom, koji će se rešavati lokalno, ciljanim merama, a ne potpunim karantinom koji je doveo do rekordnog pada BDP u mnogim zemljama u periodu od aprila do juna.

Pretpostavlja se i da će vakcina protiv Kovida-19 biti dostupna tek krajem 2021. godine.

OECD je prognozirao da će američka ekonomija ove godine pasti za 3,8%, umesto pada od 7,3%, koji je ranije bilo predviđeno.
Očekuje se da će Kina biti jedina zemlja u grupi od 20 najmoćnijih ekonomija koja će ove godine rasti – za 1,8% umesto ranije predviđenog pada od 2,6 odsto.

OECD je smanjio svoje prognoze za Indiju, Meksiko i Južnu Afriku.
Organizacija sa sedištem u Parizu, koja savetuje razvijene zemlje u vezi sa ekonomskom politikom, pozvala je vlade da sledeće godine ne podižu poreze ili smanjuju potrošnju kako bi se “sačuvalo poverenje i ograničila neizvesnost”.

– Treba učiniti sve da se ojača poverenje, jer je ono ključno za oporavak – rekla je glavna ekonomistkinja OECD-a Lorens Bun na konferenciji za novinare.

Vlade posebno treba da nastave da pomažu ljudima da pronađu posao i podržavaju investicije, rekla je ona:

– Dakle, prva poruka koju želimo da pošaljemo je da ne ponavljamo greške iz prošlosti, ne povlačimo fiskalnu podršku prerano.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *