Dodjela nagrade 21. septembra

Kultura

Dodjela nagrade Milan Mladenović 2020. biće održana u ponedeljak, 21. septembra u “Bitefartcafeu” u Beogradu, saopštila je danas Zadužbina Milana Mladenovića.

Nagrada će biti dodijeljena na 62. godišnjicu rođenja kultnog muzičara i frontmena grupe EKV. Pored dodjele nagrade za muzičko djelo od izuzetnog značaja o kojem ove godine odlučuje stručni žiri u sastavu – Darko Rundek, Srđan Gojković Gile i Mirela Priselac Remi, na svečanosti će biti promovisan i album „Angel’s Breath“, projekat Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube, koji je svoje reizdanje doživio poslije 26 godina.

Na svečanosti će biti ekskluzivno prikazan i do sada neemitovan video materijal zabilježen tokom Mladenovićevog boravka u Brazilu. Kultni rok muzičar preminuo je 1994. od raka pankreasa, a njegovo stvaralaštvo s grupom Ekatarina Velika (EKV) obilježilo je drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

EKV mnogi smatraju kultnim bendom i jednom od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i uopšte na našoj rok sceni.

Prijavljeno 319 pjesama, žiri odabrao 14

Prvobitno je planirano da u finalni izbor uđe 12, ali je žiri odabrao 14 numera od ukupno prijavljenih 319. Uslove su ispunile 243 pjesme, a odbijene su one na engleskom jeziku, instrumentali i objavljene prije 30. juna 2019. godine. Zadužbina Milana Mladenovića osnovana je prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila njegova majka Danica Mladenović s namjerom da se autorska i lična zaostavština sačuva kao cjelina i namijeni za kulturne i humanitarne svrhe.

Saopšteno je da su u pitanju pjesme: “Alkohol” sastava Mrave brojim, “Anestezija” – Nekud, “Anonimnim SMS” – Sale i Sedlari, “Bebo” – Nataleé, “Daj mi sve” – dram, “Dan na Tisi” – Rebel Star, “Digresija na zeku II” – Klinika Denis Kataneca, “Držali smo se za ruke” – Sara Renar, “Igle” – Playground Hustle feat. Shot, “Ljubavnik” – Čao Portorož, “Ona je iz Ju Es Ej” – Despot Tomić, “Pesma Mesecu” – Dukatt, “Sve je ko pre” – Magic Bush i “Tiho” – Buč Kesidi.

Autor: Anja Radunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *