Najstarija srpska glumica Branka Veselinović napunila 102 godine

Kultura

Glumica Branka Veselinović je napunila 102 godine. Rođena je u Starom Bečeju 1918. godine, a tokom dugog i plodnog života igrala je u pedesetak televizijskih serija i filmova, dvostruko više pozorišnih predstava, uglavnom na sceni Jugoslovenskog dramskog – čiji je posljednji živi osnivač.
Dobtnica je i mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Rođendansku čestitku, kao i svaki, pa i najmanji znak pažnje, prima veselo i s mnogo zahvalnosti: ,,Meni je fino. Juče sam se sunčala u kupaćem kostimu. Bilo je suviše toplo, a volim da izađem napolje. Nikoga nema u bašti, kuća je zaklonjena od pogleda. Kad mi dosadi izležavanje, malo slikam, pišem, gledam televiziju. Dobro mi je, nisam zabrinuta. Glavno je
da je čovjek zdrav i zadovoljan. Doduše, malo sam promukla. Pila sam nešto hladno. A ne volim tako da govorim, kao neka svraka. Niko to ne voli, a pogotovo glumac”.

Obišla je pola svijeta, bila bliska prijateljica mnogih uvaženih ličnosti koje su svojim umjetničkim radom ostavile neizbrisivi trag, kao što su Desanka Maksimović, Mira Stupica, Marija Crnobori i drugi.

Iako nije bila član partije, kod Tita je više puta pozivana na lovačke prijeme, gdje bi zajedno sa Čkaljom i Mijom Aleksićem, pred uglednim zvanicama izvodila skečeve iz popularne emisije “Veselo veče”. Bila je 62 godine u harmoničnom braku sa kolegom Mlađom Veselinovićem, o kojem govori s nežnošću i ljubavlju. Djece nisu imali, ali su osnivanjem Fonda “Branka i Mlađa Veselinović” iskazali veliku brigu o najmlađima. I danas pomaže, kad
i koliko može.

Umjetnica, Mira Stupica, koleginica i kuma, prva je shvatila da su Branka i Mlađa rođeni jedno za drugo, a potrudila se da i njih dvoje to uvide.
,,On je završio tri fakulteta, Filozofski, Filološki i Kembridž. Negde ga je Mira Stupica videla u našem pozorištu kako recituje pesmu, a ja sam ga pitala kako se zove a on mi je rekao Mlađa Veselinović“, priseća se ona, dodajući da je tada Mlađi rečeno da „neće više biti pukovnik, nego će biti glumac“.

„Mi smo igrali momka i devojku i tako smo se zaljubili i zavoleli“, rekla je Branka, dodajući da joj Mlađa stalno nedostaje. „Pitanje je karaktera, godišta, ko je mlađi ili stariji u bračnom odnosu. Treba da se vole, da
veruju. Meni nikada nije bilo dosadno“, dala je glumica savet za dobar brak.

Autor: Anja Radunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *