Najuži izbor za Bukerovu nagradu dostupan kod nas

Kultura

Ljubiteljima pisane reči, fikcije, proze i uopšteno, knjiga je ovo zvanje izuzetno poznato. Naime, Bukerova nagrada je jedna od najprestižnijih književnih nagrada na svetu. Dodeljuje se za najbolji roman objavljen na engleskom jeziku. Njemu teži svaki drugi pisac, ali retko ko zapravo njom može da se pohvali.

Knjiga koja je pristigla u Lagunu pre nekoliko dana je kandidat za ovakvo odlikovanje. Nosi naslov „10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu”, iz pera Elif Šafak.

Autor je ovo opisao kao delo koje obiluje dramom. Kako kažu, ovo je dirljiv roman o snazi prijateljstva u najmračnija vremena.

Fabula je skoncentrisana na minute nakon smrti, tokom kojih mozak protagoniste nastavlja s radom. Tačnije, još deset minuta i trideset osam sekundi…

Svaki minut nakon njene smrti donosi Lejli neku čulnu uspomenu: na ukus začinjenog gulaša od mesa koze koju je njen otac prineo na žrtvu u čast rođenja dugo čekanog sina; na prizor šerpe u kojoj vri šećer kojim su žene depilirale noge kad muškarci odu u džamiju; na miris kafe s kardamonom koju je pila u bordelu u kom je radila. Sa svakom uspomenom priseća se i prijatelja koje je stekla u odsudnim trenucima u svom životu – prijatelja koji sad očajnički pokušavaju da je nađu.

Lejlina smrt oživljava nam tajne i čuda modernog Istanbula, prizivajući priče o tome kako je Lejla upoznala i zavolela svoje prijatelje. Kako se Lejlino putovanje na onaj svet bliži kraju, njena će odabrana porodica zaokružiti njenu priču i dati joj nesvakidašnji završetak.

Mnogi ovaj roman procenjuju kao pravo književno osveženje. Ono što ostaje je da se i sami u to uverimo.

Autor: Sara Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *