Melanija i ja – bivša prijateljica otkrila sve o prvoj dami

Društvo

U američkim medijima ovih dana neprekidno kruže odlomci iz nove knjige pod nazivom „Melanija i ja: uspon i pad prijateljstva sa prvom damom“  koju je objavila do skoro bliska prijateljica Melanije Tramp, Stephanie Winston Wolkoff.

Melanija i Stephanie bile su bliske prijateljice punih 15 godina, sve dok 2017. godine prva dama nije odbila da stane u njenu odbranu zbog finansijskih malverzacija koje su propratile organizaciju inauguracije. Nakon što je Stephanie dobila otkaz, odlučila je da je vreme da se osveti, a koji je bolji način za to nego otkriti baš sve što znate o porodici koja vodi Ameriku?

„Amaterizam je vladao tada, amaterizam vlada i sada, a to može biti vrlo opasno po državu“ bila je jedna od prvih izjava spisateljice nakon objavljivanja knjige. Tvrdi da objavljivanje ove knjige nije samo puki revanšizam već istinska potreba da čitavoj Americi saopšti istinu iza dešavanja u Beloj kući i objasni propagandu kojom se oni koriste. 

Belu kuću opisuje kao palatu zavisti, intriga, sumnji i laži, a Melaniju kao ženu koja u svakom trenutku zna apsolutno sve što se dešava kako u porodici, tako i u krugovima bliskih prijatelja i saradnika. Sve događaje, konferencije i intervjue pomno promatra, a niti jedan dolar se ne može potrošiti bez njenog znanja. Zbog toga je i puklo njihovo prijateljstvo, jer Melania iako je znala da Stephanie nije tajno prisvojila deo novca od organizovanja inauguracije, nije rekla baš ništa u njenu odbranu, kako bi u potpunosti zaštitila sebe i Donalda. 

U knjizi je naročiti fokus na odnos Melanije i Ivanke Tramp, koju prva dama navodno stalno naziva „princezom“. Trzavice među njima postoje još od njene udaje za Donalda, ali je sve dobilo novu dimenziju nakon što su postali prva porodica Amerike. Ivanka je stalno pokušavala da bude svuda gde i Melanija, a navodno je htela i svoju kancelariju u Beloj kući. Stephanie tvrdi da nakon što je to saznala, Melanija joj je naredila da na apsolutno svim praznim kancelarijama nalepi oznake i u njih smesti sve to je potrebno njenom timu, kako za Ivanku ne bi ostalo mesta. Portparol Ivanke Tramp ipak tvrdi da se to nikada nije dogodilo, i da ona nikada nije želela svoju kancelariju u Beloj kući. Autorka tvrdi i da poseduje poruke u kojima prva dama Ivanku naziva zmijom, ali i proziva njenog muža, Jareda Kushnera. 

U knjizi je takođe opisan i trenutak u kom je Melanija, nakon što su krenule da isplivavaju optužbe za seksualno zlostavljanje u Holivudu, čula snimak na kom se njen suprug hvali kako je žene hvatao za međunožje. Prva dama je samo prasnula u smeh, a na pitanja svoje drugarice nije odgovarala. Za nju je sve to bilo potpuno normalno, jer je odlično znala za koga se udala. 

U jeku predsedničke kampanje, izlazak ove knjige bi mogao da naškodi Donaldu Trampu, ali veća je verovatnoća da će sve ubrzo biti zaboravljeno. Tvrdnje koje Stephanie iznosi u ovoj knjizi u suštini su samo potvrđene glasine i tračevi koji prate porodicu Tramp još od njegovog dolaska na mesto predsednika, a stanovnici Amerike su dobro upoznati sa tim kakav je on život živeo pre, a i kako živi sada. 

Portparoli prve dame odlučili su ipak da reaguju, tvrdeći da „knjiga nije samo puna nepoverenja i paranoje, nego se i bazira na nekoj imaginarnoj potrebi osvećivanja. Nažalost, to je duboko nesigurna žena čija potreba da bude relevantna ne odgovara logici“.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *