Kuća koja je inspirisala Emili Bronte na prodaju za milion funti

Kultura

Grebanje na prozoru, hladna ruka i tužan glas koji preklinje da ga pustite unutra. Zvuči poznato? Ketrinin duh koji se pojavljuje na početku Orkanskih visova Emili Bronte prepoznatljiva je scena za sve koji su čitali ovu knjigu, a kuća koja je inspirisala Emili da napiše tu scenu sada se prodaje.

Imanje Ponden Hall pokraj West Yorkshire-a do skoro je bilo jedno od popularnih odmarališta, a brojni obožavatelji Orkanskih vsiova hrlili su da makar na jednu noć shvate šta je spisateljicu inspirisalo u toj staroj kući. Otac sestara Bronte bio je blizak prijatelj vlasnika, a s obzirom na to da se na imanju nalazila bogata biblioteka, poznate sestre su čitave dane provodile u njoj. Porodica Bronte je takođe period vremenskih nepogoda tokom 1824. godine provela na ovom imanju, zbog čega mnogi smatraju da je inspiraciju za scenu duha pronašla u događajima iz tih dana.

Zanimljivo je da se opisi enterijera u potpunosti poklapaju sa ovom kućom, a slične slike opisuje i njena sestra Ana Bronte u svojim knjigama. Sadašnji vlasnici kažu da je prethodnih godina broj posetilaca sve veći i veći, a da pravi obožavatelji hodaju imanjem sa knjigom i upoređuju opise sa realnošću. Kuću takođe koriste i članovi Bronte društva koji se tu okupljaju na različitim radionicama i tumačenjima dela.

Ipak, vlasnici su pred penzijom te su odlučili da je vreme da svoje imanje prodaju i povuku se, a početna cena ovog imanja je čak milion funti.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *