Sve o rasi BIGL

Društvo

Biglovi su četvrta najpopularnija rasa pasa na svetu, posle labradora, nemačkog ovčara i zlatnog retrivera.

POREKLO

Ova rasa je nastala u Engleskoj, ali njihov predak potiče još iz Stare Grčke (5. vek pre nove ere). Oni su Grcima služili za lov na zečeve, lisice i drugu sitnu divljač. I tada, kao i danas, imali su izuzetno dobar njuh koji je pogodan za traganje i pronalaženje divljači. Predak bigla je sada izumrla rasa po imenu talbot, koja je u 11. veku dovedena na teritoriju Engleske, za vreme vladavine Vilijama Osvajača. Talboti su bili pretežno bele boje i ukrštani su sa hrtovima. Time je nova rasa dobila sposobnost bržeg kretanja. U starom veku su ovi psi pratili lovce, dok su u srednjem bili dovoljno mali da stanu u poseban džep napravljen u sedlu od lovca. Rasa postaje popularna tek za vreme kraljice Elizabete I. Čak ih je ona sama nazvala ’’psi koji pevaju’’, jer imaju posebno harmoničan lavež za vreme lova. U 18. veku mali psi nisu mogli da zadovolje sve zahtevnije potrebe lovaca što dovodi do učestalog ukrštanja ove rase sa većim psima. 19. vek predstavlja period u kome je standard rase bigl konačno uspostavljen, dok su čak četiri ranije verzije pasa ove rase u potpunosti izumrle. Iako je u to vreme zabeleženo samo 18 porodica bigl pasa, u drugoj polovini 19. veka dolazi do njenog razvoja i širenja u druge zemlje sveta, posebno na američki kontinent. Danas je bigl jedna od omiljenih rasa ljubitelja pasa koji se ne koristi samo za lov, već često živi u porodicama kao kućni pas i ljubimac. Njegovoj popularnosti svakako je doprineo i čuveni pas Snupi iz poznatog crtanog filma, koji je upravo pas rase bigl.

Izvor: tportal.info

IME

Poreklo imena rase vezuje se za staroenglesku reč ’’begle’’, što znači ’’mali’’. Slične reči istog značenja mogu se sresti i u keltskom jeziku tog vremena. Ime bigl može se povezati sa francuskom reči ’’glasan’’.

IZGLED

Bigl je mali pas, snažne, zdepaste građe. Energičan je i jak. Glava je okrugla, krupna, nos prav. Oči su krupne, boje oraha ili tamno smeđe, često oivičene crnom bojom.Uši su duge, ravne i dosežu do njuške, vise niz glavu blago zabačene unapred. Leđa bigla su ravna, a rep srednje dug visoko postavljen sa jakom osnovom. Kraj repa bi po pravilu trebao biti beo. Ravna i veoma gusta dlaka obično ima dve ili tri boje – belu i riđu ili crvenu, belu i crnu. Njuška je uobičajeno bela, mada može posedovati crne mrlje. Prosečna visina ove rase iznosi 33 do 40cm, a težina 13 do 18kg. Osnovna osobina ovog psa je izuzetno razvijeno čulo njuha koje poseduje oko 220 miliona receptora, zbog kojeg ga često nazivaju i „nos na nogama“. Upravo zbog ove osobine koristi se kao službeni pas na aerodromima, pogotovo za okrivanje krijumčarene hrane.

Izvor: petguards.rs

NARAV

Narav je prijateljska kako prema ljudima tako i prema drugim psima. Umiljati su, bez agresivnosti ili bojažljivosti. Izvanredno se pokazao kao domaći prijatelj, kao prijatelj za decu, a njegovo nadgledanje se završava dočekom novog pridošlog, u lepšem slučaju nepoverljivim lajanjem ali radosnim na pridošlicu. Bigl se druži sa ostalim psima i ukoliko je druženje veće utoliko je on srećniji. Ovo ponekad dovodi do teškoća jer kada ostaje sam on neprekidno laje. Bigl je prirodno nadaren za učenje i rado uči ali nema smisao za treniranje za službene pse i od njega ne treba očekivati bezrezervnu poslušnost i zadovoljen će biti u potpunosti sa različitim igrama. O lovačkim kvalitetima bigla nema sumnji. Sa radošću će ispunjavati sve zahteve pasa goniča i na tragu je bez premca.Bigl je temperamentan stvor i zahteva pokrete i zaposlenost. Odmalena ga treba učiti odazivanju. Kada se dogodi da je na tragu vrlo je teško opozvati ga i ponekad se gubi na po nekoliko sati.

Izvor: mojtrg.rs

NEGA I ZDRAVLJE

Dlaka bigla je kratka i oštra, ne linja se puno i ne zahteva više nege od redovnog četkanja i povremenog kupanja, ali i pored toga može posedovati karakterističan miris. Dobro podnosi i prilagođava se različitim temperaturama. Ubraja se u proždrljive pse koji će ukoliko mu dopustite jesti dok se ne prejede. Dnevne obroke potrebno je ograničiti budući da je sklon gojenju. Uši ove rase su prilično osetljive i potrebno ih je redovno pregledati i čistiti. Iako se ubraja u zdrave rase u istoriji bolesti bigla javljaju se poremećaji rasta, epilepsija, oboljenja kostiju i očnih bolesti. Prosečan životni vek pasa ove rase je 11 do 15 godina.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *