Nega kože i prevencija od starenja

Lepota i zdravlje

Promena izgleda je nešto što svakako utiče na samopouzdanje, promene stanja kože dovode do raznih nesigurnosti, pogotovo tokom perioda adolescencije, kretanja jedne mlade osobe ka svetu odraslih.

Među ljudima kruži ogromna zabluda vezana za anti-age negu, blagovremenu prevenciju starenja kože. Edukacija je nešto što je preko potrebno kako bismo pomogli našoj koži da se razvija i neguje na adekvatan način. Prvi korak je određivanje njenog tipa i stanja. Stanje kože karakterišu i promene kao što su akne, dehidratacija, hiperpigmentacije, bore itd.

Koža može biti normalna, suva, masna, kombinovana ili osetljiva. Za svaki od ovih tipova potrebna je adekvatna nega počevši od umivanja ujutru i uveče gelom ili penom (bez obzira da li je osoba tog dana koristila šminku), Micelarna voda isušuje kožu i u slučaju da se koristi obavezno je ispiranje vodom. Zatim, ukoliko je koža normalna dovoljna je hidratantna krema ili serum za hidrataciju. Ukoliko je suva, treba birati koncentrovanije i masnije teksture a ukoliko je kombinovana ili masna gelaste. Hidratacija je obavezna jer čak i masna koža može biti dehidrirana. Maske su prihvatljive ali ne i neophodne u rutini koliko redovno čišćenje.

Zašto je loše otići u krevet sa šminkom na licu? Nakupljanje nečistoća, sebuma, ostataka proizvoda za negu i šminke dovodi do začepljenja pora. Slobodni radikali utiču na razgradnju kolagena što pospešuje brže starenje kože.

Upotreba agresivnih sastojaka koji dovode do isušivanja kože ne treba da bude primarni put njenog oporavka. Za početak, promenite životne navike, način ishrane, unos tečnosti i izbegavajte previše kozmetike. Nije sve što pročitate na internetu zdravo i dobro za vaše lice, kao što su maske od limuna, sirćeta i sode bikarbone koje mogu narušiti prirodnu barijeru kože. Birajte proizvode koji će ubrzati obnovu ćelija kože, eliminisati one izumrle, regulisati lučenje sebuma. Za bilo kakve ozbiljnije upalne procese i ostale probleme sa kožom treba se obratiti prvenstveno dermatologu pa tek onda kozmetičaru jer su dermatolozi najstručnija lica za rešavanje takve vrste problema. Kontrole su uobičajeno na mesec dana u zavisnosti od stanja kože ali se korišćenjem preporučenih preparata vrlo brzo uoči razlika.

Što se tiče starenja najbolje rešenje protiv bora i flekica je svakodnevno nanošenje SPF kreme na lice, vrat i dekolte pre bilo kakvog izlaganja Suncu. Na pakovanju mora biti označena zaštita protiv UVA (ageing)  i UVB (burning) zraka.

UVA zraci prodiru kroz staklo i dostupni su tokom celog dana, uzrokuju gubitak elastičnosti i prevremeno starenje, doprinose razvoju kancera. Ovakav tip zračenja se koristi u solarijumu jer daje boju koži. UVB zraci ne prodiru kroz staklo, uzrokuju opekotine i oštećenje imunog sistema, najjači intenzitet imaju od 10 do 16 časova i uzrokuju kancer kože.

Srušimo zabludu da je prerano početi sa korišćenjem SPF-a, zaštitite svoju kožu na vreme kako bi bila negovana i zdrava tokom čitavog života.

Autor: Aleksandra Pavlović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *