Ukida li se Car Go aplikacija?

Biznis

Gradska inspekcija je navodno naložila domaćim operaterama da popularnu aplikaciju uklone.

Iz gradske inspekcije su uputili izvršno rešenje svim domaćim operaterima javnih komunalnih mreža i usluga da sa internet domena kompanije Car Go tehnologies iz Beograda uklone aplikaciju kompanije, a sve to po rešenju inspekcije koje je postalo izvršno 19. avgusta ove godine, navodi Tanjug.

Šta to tačno znači?

To ne razumeju ni u kompaniji Car Go koji na ovu vest nisu imali komentar.

Da li je to izvodljivo?

Da bi operater koji ima ugovor sa kompanijom Car Go izbacio sa mreže ovu kompaniju prvo se mora doneti sudska odluka u Srbiji. Zatim nadležno ministarstvo preko diplomatskih kanala šalje zahtev sa odlukom domaćeg suda u zemlju koje je sedište operatora. Ukoliko centrala operatora dozvoli da se domen ukloni, to može da se desi.
Međutim, i tada postoji mogućnost borbe na sudu u zemlji u kojoj je sedište operatera.
Međunarodna praksa govori da se odluke o uklanjanju nekog domena donose uglavnom u slučajevima kada je kompanija prestala sa radom ili ukoliko se na sajtu kompanije našao neprimeren sadržaj, što ovde nije slučaj. U Startitu objašnjavaju da gradska inspekcija nije nadležna i nema moć odlučivanja po ovom pitanju.
Ono što ostaje nejasno zašto se u čitavoj priči pominju aplikacije koje nisu u nadležnosti operatera?
Car Go aplikacija je namenjena poezvanju osoba, onih kojima je potreban prevoz, i onh koji taj prevoz nude.
Svaki korisnik smart telefona ovu aplikaciju može da instalira na svoj uređaj koju pronalazi u prodavnicama aplikacija. Kako bi se aplikacija koristila potreban je internet, koju nude tri operatora u zemlji, ili može da se koristi I putem bežičnog interneta.
Deluje vrlo jednostavno i poznato, ali to izgleda nije slučaj sa onima koji stoje iza ove vesti.
Koje će aplikacije neko imati na svom telefonu zavisi od operativnog sistema koji koristi, tačnije koja mu je prodavnica aplikacija dostupna. To još preciznije znači da ako se pojedine aplikacije ne nađu na telefonu, da one ne postoje na
Google Play-u, AppStore-u ili AppGallery prodavnicama.
Na kraju, ako bilo koja država svojim građanima želi da uskrati pristup bilo kojoj aplikaciji mora da se obrati kompanijama Google, Apple ili Huawei.
Bez obzira na celu zbrku Car Go aplikacija funkcioniše normalno. Za sada.

Autor: Strahinja Grozdanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *