Na današnji dan – 17 godina od terorističkog napada 11. septembra

Društvo Politika

2001. ­– U samoubilačkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona  u Vašingtonu, poginulo je oko 3.000 ljudi. Dva tornja STC, visine 410 metara, u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn potpuno srušena, a zgrada Pentagona znatno oštećena. Optuživši Osamu bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD  7. oktobra počele bombardovanje Avganistana.

history.com

Ukratko, zvanična verzija događaja kaže, da je teroristička organizacija Al Kaida sprovela u djelo zamisao svog lidera Osame bin Ladena tako što je, nakon kraće pilotske obuke nekolicine svojih pripadnika, odredila devetnaestoricu terorista čiji je zadatak bio da nad nebom iznad severoistočnih Sjedinjenih Država otme četiri putnička aviona kompanija „Junajted erlajns“ i „Amerikan erlajns“.

Pentagon, foto: youtube.com

Dva aviona zakucala su se u pomenute njujorške kule STC, koje su se potom srušile usled siline udara, i usled požara koji je zahvatio zgradu nakon eksplozije avionskog goriva, te istopio noseće čelične stubove; takođe, udar je uništio veći deo termalne izolacije koja je čuvala strukturu (zaključci komisije Univerziteta „Perdju“) što je na gornjim spratovima dovelo do uleganja poda koji su sa sobom povukli spoljne stubove (i tako dalje, nećemo sada ulaziti dublje u detalje iz razloga navedenih u narednom pasusu). Treći avion se zakucao u zgradu Pentagona u Vašingtonu, dok se četvrti srušio u polje kod pensilvanijskog grada Šanksvila, nakon što su putnici pokušali da preotmu avion od neprijatelja.


Najveći broj inženjera i arhitekata podupiru ovu zvaničnu verziju. Postoje, međutim, grupe istih takvih stručnjaka koji ih negiraju. Vjerovaćete onima kojima želite da verujete, jer je istina ionako davno prestala bilo koga da zanima, ne samo što se ovoga tiče nego uopšte: svi su ljudi danas postali stručnjaci za sve, svi sve znaju o svemu, a činjenice i „činjenice“ su tu samo da potvrde da je istina ono što smo već unapred odlučili da je istina.

Autor: Anja Radunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *