Kako uništiti najveću srpsku priču? Sve greške i skandali u seriji Nemanjići

Kultura

Mi Srbi smo narod koji često zapostavlja kulturu, umetnost, a stavlja akcenat na stvari koje su češće ekonomske prirode. Međutim, Nemanjići su kod Srba izazvali veliku buru i odmah nakon prikazivanja prve sezone javili su se kritički komentari. Bez pardona su izneli svoje stavove i govorili o raznim greškama koje se konstantno pojavljuju.

Pored dosta stručnih ljudi koji su kritički komentarisali Nemanjiće, među njima se javlja i istoričar Božidar Kljajević koji je jednom rečju opisao seriji: ’’ TANKO’’.

Božidar Kljajević posebno stavlja akcenat na imena i govori da nikako ne može biti Stevan, već Stefan, jer je to ime sa značenjem uzvišenog vođe.

Jedna on najčešćih ktirika koja se vrti kroz celu seriju je govor. Uzmimo u obzir da je reditelj i mlade hteo da privuče na gledanost, ali jezik u seriji ’’Nemanjići’’ nije ni govor 21. veka . Kao veoma dobre primere možemo dati reči: ’’ teritorija’’, ’’argument’’, ’’bre’’, to su sve izrazi koji su u naš jeziki došli mnogo kasnije. Pa se zato često kaže ’’ AKO NE PO SAVI , ONDA PO VUKU’’.  Takođe, velika greška je što se prikazuju krave koje imaju markice na svojim ušima. Što se isto tako pojavljuje mnogo kasnije. Pored ovih navedenih primera postoji još brdo grešaka, a još jedna od njih je scena gde Dubravka Mijatović, koja u seriji glumi Anu Nemanjić  grdi svoje sinove, te im govori ’’ opet jedete rukama’’, ukazivajući na mit da su Srbi upotrebljavali pribor za ručavanje još na dvorovima.  U seriji se često prikazuju scene sa hranom koja se tada nije upotrebljavala. Kukuruz koji jede lik Bogoljub, kukuruz ,koji je donet u Evropu tek nekoliko vekova kasnije. Maline koje nisu postojale u tom vremenu, u seriji se prikazuju scenom gde Stefan Prvovenčani daje maline papskom izaslaniku.

Kljajević ne odustaje, pa govori kako nije zadovoljan scenama borbe , a isto tako ni scenom gde Nemanjići sede za stolom i prikazuju veliku intimnost, govori  da je tu bio zvaničnik da žena i dece ne bi smela biti ni u blizini.

Istorijski veoma bitan momenat je zamonašenje  Rastka Nemanjića i njegov put do ostvarenja svog sna. U toj sceni naš režiser pravi OGROMNU grešku gde se u pozadini pri zamonašenju vidi freska Svetog Save.

Nemanjići – radjanje kraljevine srpska je  istorijsko dramska televizijska serija koja je snimana od 2017. godine čiji je prikazivanje počelo 17. februara 2018.

Sve greške u seriji ’’ Nemanjići’’ su opravdane, jer se govori o događajima iz prošlosti. Niko ne može dati tačnu tvrdnju jer su to priče koje se prenose sa kolena na koleno. Mada pored svega ima scena na kojima se može samo više raditii, staviti pažnja na neke sitnice.

Autor: Milosavljević Nevena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *