Jadranka Barjaktarović – cancel kultura u punom zamahu

Kultura Politika

Sa naslovnih strana srpske i crnogorske dnevne štampe već danima se ne skida jedno, do skoro nečujno ime u regionu i na estradi – Jadranka Barjaktarović. Nakon što je prethodnog vikenda u Podgorici održan skup „onih koji vole Crnu Goru“ i ne podržavaju novu vlast, internetom je počeo da kruži video na kom pomenuta pevačica umesto originalnih stihova folk pevača Mitra Mirića peva „ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije“. To ipak nije bilo sve, te se kasnije trgom u Podgoricom orilo „ da li će se ikad sresti Srbija i Crna Gora, ne, nema zbora“  ali se pevačica sa posledicama ovog ispada suočila već nakon par dana.

Nakon što su snimci sa ovog slavlja postali viralni na društvenim mrežama, korisnici su krenuli da pozivaju na bojkot pevačice i njenih pesama, zabranu pojavljivanja na srpskim televizijama, a neki su predlagali čak i da joj se zabrani ulazak u Srbiju. Više stotina korisnika prijavilo je njen Instagram profil koji je ubrzo ugašen zbog navodnog kršenja pravila ponašanja, a u celu priču uključili su se i srpski novinari, mahom oni iz tabloida. Već sledećeg dana, RTS, Prva i Pink zatvorili su svoja vrata za ovu pevačicu. Da se sve ovo dogodilo pre par godina ili u potpuno drugačijoj atmosferi da li bi srpski mediji napravili ovakav potez?

U trenutku kada vlada razdor među građanima Crne Gore, nakon pada tridesetogodišnje vlasti DPS-a, a tenzije na relaciji su Srbijom su još veće, i najmanja greška pojedinca koja završi u medijima i na internetu može vas koštati karijere i ugleda, što se pokazalo na pevačicinom primeru. Jadranka Barjaktarović nije veliko estradno ime, ne rasprodaje koncerte u Beogradskoj areni i nikada nismo slušali o njenim skandalima. Učestvovala je u „Zvezdama Granda“ pre više od 15 godina i od tada jednom u par godina snima pesme, a njeni prihodi se uglavnom zasnivaju na pevanju po crnogorskim klubovima i slavljima poput venčanja i proslava punoletstva. Da li bi ishod bio isti da je u pitanju bilo veliko estradno ime, neka osoba koja se svakodnevno pojavljuje na televizijama koje su nju zabranile? Vrlo teško.

Cancel kultura je možda pre svega jedan toksičan trend koji već neko vreme naprasno gasi karijere onih koji nisu u stanju da se izbore sa medijskim linčom i napadima na društvenim mrežama, često i zbog najmanjih, banalnih greški. Iako je do skoro ovaj termin mogao većinom da se primeni na svetsku scenu, ova pojava je postala veoma česta i kod nas, a situacija je svuda ista – oni koji su dovoljno veliki nikada neće biti progutani. Tako je u Americi jedan Jefree Star nakon desetina rasističkih ispada i optužbi od strane svojih kolega ipak zadržao svoje mesto, a ovih optužbi se retko ko i seća. Naspram njega, nalazi se veliki broj ljudi koji nisu živeli pod budnim oko javnosti i koje je jedan ispad, mnogo bezazleniji od njegovog, koštao čitave karijere. Situacija je slična i kod nas, i iako nešto ne možemo sa sigurnošću tvrditi, vrlo je verovatno da kada bi na Jadrankinom mestu bilo neko mnogo zvučnije ime, ono ne bi snosilo nikakve posledice. Sličan primer imali smo i sa jednim od najpoznatijih jutjubera, Bakom Prasetom, koji se nakon niza optužbi na kratko povukao iz javnosti, a sada opet radi punom parom, jer je njegovo ime jednostavno too big to fail.

“Imala sam zakazan nastup, radila sam svoj posao. Nije prvi put da zabavljač izmeni tekst za zabavi publiku. Ja sam poznata kao dobar zabavljač. To je sve. Jedan umetnik ne može da pokvari odnose dve zemlje. Sve je ovo zlonamerno ispolitizovano, ja plaćam nečiju ostrašćenost. Kao što glumac ima tekst, tako i zabavljač odgovara željama publike“, rekla je Jadranka. Osim šo je ispunjavala želje publike, moglo bi se reći i da je pevačica izmanipulisana od strane organizatora skupa te da je namerno dovedena osoba za koju se znalo da se neće protiviti njihovim željama. Ipak, vreme će pokazati da li će Jadranku ovaj ispad koštati i ono malo medijske pažnje koju je imala u medijima, ili će sve ovo brzo zaboraviti a ona nastaviti sa radom kao i ranije.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *