Bez gejeva i crnaca niko neće dobiti Oskara?

Društvo Kultura

Američka filmska akademija objavila je nova pravila o izboru dobitnika Oskara u glavnoj kategoriji, za najbolji film, a koja će stupiti na snagu 2024. godine, prenose Novosti.

Novi standardi su vrlo precizni i propisuju da za najbolji film može biti nominovan samo onaj koji u svojoj ekipi, među glumcima ili u tehničkom i autorskom delu, ima pripadnike manjinskih ili ugroženih društvenih grupa, poput LGBT populacije, crnaca, žena, manjina…

Očekivano, odluka Akademije pokrenula je lavinu na društvenim mrežama i onih koji brane ova pravila i onih koji ih nazivaju „terorom političke korektnosti“. Bez obzira na to što se standardi odnose samo za kategoriju za najbolje ostvarenje, jasno je da se film pravi sa ambicijama da se nađe među nominovanima za Oskar, u bilo kojoj kategoriji.

foto: wikipedia.com

Od 2024. filmovi će, po novim pravilima, morati da ispune dva od četiri standarda. Prvi se odnosi na prisustvo manjina i ugroženih društvenih grupa među glumačkim ekipama, a producenti će morati da ispune jedan od tri uslova: (1) glavnu ili važniju sporednu ulogu trebalo bi da igra predstavnik manjine ili ugrožene društvene grupe; (2) najmanje 30 odsto glumačke ekipe u preostalim ulogama moraju biti žene ili pripadnici LGBT populacije, rasne ili etničke manjine; (3) osnovna ili neka od glavnih narativnih linija filma mora biti usmerena ka pomenutim manjinskim grupama.

– Demokrate koje kontrolišu Holivud zahtevaju promenu pravilnika Oskara. To više nije izbor za „najbolji film“ već za „najbolji politički korektan film“ – poručio je na svom tviter-nalogu Ričard Grenel, specijalni izaslanik za Kosovo, privremeni šef svih američkih tajnih službi i tako pokrenuo lavinu komentara. Kao veliki pobornik za prava homoseksualaca, Grenel se nadovezao na polemiku poručivši: „Pomisao da gejevi nisu dovoljno zastupljeni u Holivudu je zaista smešna“.

Drugi standard su slična pravila o zastupljenosti manjina i za autorski i tehnički deo ekipe, pa će se, tako, i reditelji, scenaristi, direktori fotografije, kompozitori, scenografi, montažeri… birati u skladu sa zahtevanim procentom žena, gejeva, crnaca, Latinoamerikanaca.

„Bezumlje“, kratko se na „Tviteru“ oglasio i poznati glumac Džejms Vuds. Drugi korisnik se na ovo nadovezao komentarom: „Po novim pravilima ‘Gospodar prstenova’ ne bi bio dostojan Oskara, jer nije dovoljno inkluzivan.“

foto: gortoncenter.org

Treći standard Akademije odnosi se na deo ekipe koja se bavi marketingom, promocijom i distribucijom, dok se četvrti tiče obaveznog „plaćenog stažiranja“ za pripadnike manjinskih grupa u tehničkom i produkcionom delu.

Nova pravila izazvala su revolt i kod samih pripadnika „ugroženih“ manjina, poput žena, pa su se pojedine glumice osetile „uvređenim“.

– Svim srcem sam za različitost i inkluziju, ali sam apsolutno protiv dirigovanih procenata žena i manjina u bilo kom poslu – poručila je Kirsti Eli.

Da li je ovo početak kraja Holivuda?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *