Šta je mir?

Politika

I koliko jedan čovek ili jedna organizacija su merodavni za njeno odredjivanje.

Ukoliko želite da ostvarite mir, morate dobro poznavati nasilje, ali i sukobe , rekao je norveški sociolog Galtung.

On polazi od dve definicije mira, a to je mir kao odsustvo nasilja i mir kao nenasilna i kreativna transformacija.

Činjenica je da je mir ne samo apsktraktna, već i relativna kategorija.

Za neke vojna intervencija u Libiji 2011. godine, kao I napad na Irak predstavlja cilj uspostavljanja medjunarodnog mira, tačnije Bliskog Istoka, kao i širenje liberalne demokratije.

Ali ispotavilo se da je krajnji rezultat bio kompletan promašaj prvobitnih ciljeva.

Libija ne samo da se nije pretvorila u demokratiju, ona je postala propala država.

Uprkos tome, intervencijama u Iraku I Avganistanu, američki predsednik Barak Obama je 2009. Godine dobio Nobelovu nagradu za mir, od strane Norveškog instituta koji dodeljuje nagrade.

Možda I najbolje razumevanje sistema dodeljivanja nagrada opisuje I rečenica Thorbjorna Jaglanda, predsednika komiteta za dobitnika Nobelove nagrade za mir: ,, Mi ne dodeljujemk nagradu za ono što može da se desi u budućnosti, već za ono što što je učinje u prethodnoj godini.”

Možda bi bio adekvatan trenutak da se Norveški institut osvrne na percepciju i predvidjana budućih dogadjaja s tačke bezbednosnog aspekta u budućnosti, kao I pravovremeno proglašenje nobelovca za mir, što nije bio slučaj sa Barak Obamom, koji je svoju nagradu dobio nakon nepunih godinu dana nakon što je izabran za predsednika.

Ali hajde da se osvrnemo da aktuelnu vest, a to je da je Američki predsednik, Donalt Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir 2021.

Rečeno je da je predložen zbog doprinosa u postizanju sporazuma izmedju Ujedinjenih Arapskih Emirata I Izraela.

Republikanac, Donald Tramp je I te kako poznat po svom antiintervencionizmu, kritikujući prethodnu američku administraciju Baraka Obame rečima da je najveća  greška u istoriji SAD slanje naših trupa na Bliski Istok. Poznat po svom populizmu retoričkoj kao I antimigracionoj politici  kojom je okupio svoje ljubitelje.

Zaključak je da on veoma dobro plovi rekom dogadjaja u koju se sam bacio.

I ostaje nam da vidimo kako će on svoju plovidbu završiti, sa ili bez grančice mira u rukama.

Autor: Teodora Boškovski

1 thought on “Šta je mir?

  1. Amerika je ušla u rat u Avganistanu 2002. a započela rat u Iraku 2003. Obama je izabran 2008. Sve i da je neko imao ideju da mu da Nobelovu nagradu zbog tih ratova kao što članak implicira, nije mogao, oba rata je započeo Buš junior.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *