Slavimo Lava

Kultura

Širom Rusije danas se obeležava 191 godina od rođenja Lava Nikolajeviča, pisca remek-dela „Rat i mir“ i „Ana Karenjina“. Uz njegove knjige mnogi stranci uspeli da lakše razumeju ovu zemlju i njene ljude

ŠIROM Rusije danas će biti obeleženo 191 godina od rođenja velikog pisca i filozofa, klasika ruske i svetske literature Lava Nikolajeviča Tolstoja (1828-1910). Jedan od naslednika velikog pisca Vladimir Tolstoj, savetnik predsednika Putina za kulturu i umetnost, najavljuje svečanosti ne samo u rodnoj Jasnoj Poljani i Moskvi, nego i u Kazanju u Tatarstanu, Samarskoj oblasti, Sankt Peterburgu, Sevastopolju i Lipecku…
Bez obzira na izuzetan talenat i slavu, Tolstoj nije bio miljenik tadašnje vlasti, jer to što je govorio nije se dopadalo ni caru, ni Crkvi. Kad je trebalo obeležiti 80. piščev rođendan, bilo je mnogo protivnika. Sada će taj deo izložbe biti postavljen u Muzeju Tolstoja u Moskvi, pod naslovom „Praznovanje se ne može zabraniti“.
Pred kraj života Tolstoj je krenuo na put sa svojim ličnim lekarom Dušanom Makovickim, ali se na putu razboleo i poslednjih sedam dana života proveo u kući šefa železničke stanice Astapovo u Rjazansko-ularskoj železnici.
Cela Rusija pratila je vesti o njegovom zdravlju, a „bog ruske književnosti“, kako ga je zvao Dostojevski, umro je 10. novembra 1910. u 82. godini.

Autor: Aleksandra Jelesijević

Izvor: Večernje Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *