The Bojack Horseman show- američka serija za odrasle i pogledi

Kultura

U poslednje vreme sve je više serija koje se bavi problemima čoveka u savremenom društvu, ali kao da uporno izostaje tema unutrašnjih problema, anksioznosti, izolovanosti, zavisnosti kao da oni nisu deo savremenog društva, ili bar nešto čime produkcijske kuće još nisu spremne da se bave.

studybreaks.com/

Bojack Horseman je animirana serija za odrasle koju je stvorio Rafael Bob-Valsberg u kojoj glavni junak Bojack (glas pozajmljuje Vil Arnet) koji je nekada bio slavan (istrošen) glumac pada u zaborav i pokušava da se vrati u javnost pisajući autobiografiju, glumeći u novim filmovima i boreći se istovremeno sa zavisnošću i depresijom pokazujući i drugu stranu show business-a.

Naš animirani protagonista Horseman Bojack upravo predstavlja fantastičnu kombinaciju slave, bogatstva, popularnosti sa jedne strane i slabost, usamljenost i odbačenost sa druge. Kroz radnju serije se postavlja pitanje da li je bogtstvo i slava cilj sam po sebi ili da li je to samo izgovor da ne umemo da damo odgovor na pitanje šta tačno hoćemo sa sobom.

netflix.com

Priča se razvija ne samo oko njega nego i oko njegovih prijatelja i nekadašnjih poznanika koji se bave svojim problemima gde su pisci hteli da prikažu kako oni stavaraju karakter kroz medjusobni sukob. U početku oni predstavljaju njegovo ogledalo, ali kao se dalje glavni likovi budu razvijali oni pronalaze nova shvatanja koja im daju novu nadu da gledaju na prošlost na drugačiji način. Kada se Tod suprotstavlja Bojack-u : „Ne možeš da nastavljaš da radiš loše stvari i da se posle osećaš loše kao da to čini stvari ok.“ Ali posle u istom razgovoru Bojack pokušava da se opravda, ali Tod odgovara da je on ono što je loše sa njim, ne alkohol, ne droga  ili bilo šta loše što ti se dogodilo u karijeri ili kada si bio dete. To si ti!

Dosta epizoda su povezane sa glavnim tokom priče ali se na svoj način bave određenim temama u društvu kao što je naoružavanje,feminizam, internet popularnost gde kroz manje sporedne radnje govori o nekom problemu  i gde na kraju epizode daju punchline koja se na kraju poveže sa glavnom radnjom te epizode. Takođe postoje epizode koje mogu da se posmatraju i odvojeno od ostatka sezone i da se analiziraju kao jedna celina ne samo na osnovu njene teme već i na osnovu animacije, tonova i karakteristike likova.

Naratori su zadržali individualnost epizoda koj su humoristične i koje imaju jaku priču koja može da se stopi u 30 minuta ili manje trajanja epizode u kojoj svaka doprinosi  sveobuhvatnoj slici. Horseman Bojack ne bi bio bolji da je bio u pitanju film jer bi bilo neophodna dosta filmova sa nastavcima da bi naratori mogli da kažu sve što su hteli, ali takođe ne bi bila dobra kao knjiga jer bi bilo važno da dosta scena,trenutaka, zvukova prikazati kroz animaciju.

Horseman Bojack je fantastična serija koja kombinuje dramu, humor, ton i animaciju koja otvara nova vrata i nove poglede  na društvo i na produkciju sličnih serija.

Autor: Bogdan Poledica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *