Sergej Trifunović želi da snimi film po romanu „Usta puna zemlje“

Kultura

Proslavljeni glumac Sergej Trifunović izrazio je želju da snimi film po romanu Branimira Šćepanovića „Usta puna zemlje“, i pregovarali su oko prava za ekranizaciju ovog kultnog dela.

Problem je cena koju pisac traži, a koja je previsoka za produkcijske mogućnosti glumca.

“Želim da snimim taj film, razgovarao sam sa gospodinom Šćepanovićem, ali je cena autorskih prava u ovom trenutku neprihvatljiva za nas” – ističe Trifunović.

Za ovaj roman Branimir Šćepanović je 1974. godine nagrađen Oktobarskom nagradom grada Beograda. “Usta puna zemlje” su prevedene na više od 30 jezika i uvršten u mnoge antologije svetske književnosti. Najveći uspeh ovaj roman je doživeo u Francuskoj gde je imao 23 izdanja.

Ukoliko dođe do saradnje dva umetnika to bi bila druga ekranizacija nekog Ščepanovićevog dela. Naime 1982. godine je Živko Nikolić snimio film “Smrt gospodina Goluže”,upravo po delu Branimira Šćepanovića. Podećanja radi glavnu ulogu u filmu je igrao Ljubiša Samardžić.

Sam Branimir Šćepanović je autor scenarija za više igranih filmova kao što su: “Ono kao more”(1965. godine), “Sramno leto” (1969. godine), “Kako umreti” (192. godine), “Vreme leoparda” (1985. godine). Osvojio je dve zlatne arene za scenarijo za film “Pre istine” 1968.godina, a bio je i koscenarista kultnog partizanskog filma “Sutjeska”.

Sa druge strane Sergej Trifunović pre “Usta puna zemlje” u planu imao ekranizacije romana “Jebo sad hiljadu dinara” Dežulovića i “Split” Slavoljuba Stankovića.

“Usta puna zemlje” je svakako delo vredno da se nađe na filmskom platnu iaoko nije tipično, pa ostaje nada da će dva umetnika pronaći zajednički jezik.

Autor: Strahinja Grozdanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *