Preminuo oskarovac Jirži Mencl

Kultura

Proslavljeni češki reditelj, scenarista i glumac Jirži Mencl, dobitnik Oskara za najbolji strani film “Strogo kontrolisani vozovi”, preminuo je 5. septembra u Pragu u 83. godini od posledica bolesti srca.

Mencl je bio jedan od vodećih pripadnika češkog novog talasa kao i jedan od najuticanijih evropskih reditelja druge polovine 20. veka. U filmovima je kombinovao humanistički pogled na svet sa satirom i provokativnim temama. Pored filmske, bavio se i glumom, kao i  pozorišnom režijom. Među mnogobrojnim Menclovim nagradama je i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke.

Mencl je rođen 23. februara 1938. godine u Pragu, gde je studirao i 1962. diplomirao filmsku produkciju. Mencl je kasnije i sam predavao na čuvenoj praškoj akademiji FAMU. Početkom 60-ih godina režirao je nekoliko kratkometražnih filmova, a na velikom ekranu debitovao je komedijom i dramom “Strogo kontrolisani vozovi” (1966), prema romanu i scenariju znamenitog češkog književnika Bohumila Hrabala. Saradnju su nastavili i filmom “Ševe na žici” (1969), takođe zasnovanom na Hrabalovom romanu. Ova satira osvojila je Zlatnog medveda u Berlinu, ali je naišla na oštru kritiku tadašnjih komunističkih vlasti u Češkoj zbog čega je dugo vremena bila zabranjena. Domaća publika mogla je ponovo da je vidi tek posle promene režima 1990. godine.

Glumačke uloge Mencl je ostvario u saradnji s češkim režiserima u pozorištu i na filmu, kao i sa Kostom Gavrasom i mađarskim rediteljima 70-ih. Tokom duge karijere glumio je u oko 80 filmova. Poslednji put se pojavio u filmu “Tumač” (2018) Martina Šulika. Mencl je bio član je Akademije filmske umetnosti i nauka i jedan od osnivača Evropske filmske akademije. Od 1990. do 1992. bio je šef odseka za režiju na FAMU, a predavao je i na Vašingtonskoj filmskoj školi. Od 1991. do 1998. vodio je i Studio 89, koji je pripadao kompaniji “Kratki film”.

Gostovao je u brojnim zemljama, uključujući Srbiju. U Narodnom pozorištu u Beogradu režirao je Šekspirovu komediju “Vesele žene vindzorske” 2007. godine, a 2011. godine, zajedno sa Božidarom Đurovićem, postavio je operu Sergeja Prokofjeva “Zaljubljen u tri narandže”. U susretu sa ansamblom Opere Narodnog pozorišta Mencl je tada rekao da želi da napravi veselu predstavu i poručio solistima da je veoma bitno “da se uzajamno slušaju i da igraju zajedno”. “To što hoćemo da radimo takvu predstavu, ne znači da treba da se trudite da budete komični. Najduhovitiji su oni ljudi koji ne znaju da su duhoviti. Najgore od svega je kad se humor pravi nasilno. Ne treba biti duhovit po svaku cenu”, poručio je Mencl.

Autor: Aleksandar Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *