INTERVJU SA MILANOM JANKOVIĆEM- ČORBOM

Kultura

Mladi reper, uspešan kuvar kako u regionu tako su se njegove kulinarske sposobnosti okusile i u Kuvajtu, pun ambicija itd. Ali, sve to ne bi bilo ništa drugačije ljudima od ostalih, sve dok ne čuju da je on sa Kosova i Metohije.

Da li znate brata Milana iz Gnjilana je poznato pitanje karakteristično za njega.

Porazgovarala sam sa momkom južno od Ibra, Milanom Jankovićem – Čorbom i pogledajte šta je on odgovorio:

U kojoj meri si ti osetio na svojoj koži situaciju na Kosovu i Metohiji tokom svog odrastanja i kako je sada osećaš?

Osetio sam, kao što su svi klinci osetili tu težinu i taj život nakon ’99 godine, ali svi koji su ostali dole bili su spremni na to da će morati da se bore sa takvim životom, bez slobode kretanja i ne prevelikih uslova za život. Ja sam bio hrabar. Krenuo sam da stvaram kao muzičar, a kasnije se probio i kao kuvar. I međuvremenu sam pisao pesme i bavio se muzikom kako bi preneo tu energiju sa Kosova.

Svi znamo da se najbolje oseti energija kada si u njenoj neposrednoj blizini, ali da li bi mogao za naše čitaoce da dočaraš tu energiju sa KiM? Odnosno svim onima koji nisu bili u mogućnosti da ga posete.

Energija je i dalje drevno srpska. Vera u Boga. Čuvanje kulture i tradicije. I staromodnijeg vaspitanja u odnosu na danas. Energija je za mene jako pozitivna i ja sam srećan kada je osetim. Da se ljudi i dalje druže, dočekuju zajedno praznike i vesele se, pevaju.

Bez obzira što nemamo neke uslove za život, mladi- klinci nemaju preveliku perspektivu. Samo je škola-kuća-teren-šuma, ali energija je super i ja volim što sam sa Kosova. I voleo bih da svako ko god može dođe i da vidi kakva je ta energija.

Da li si ikada doživeo neko neprijatno iskustvo od strane naših sunarodnika?

Od malena sam dole i uvek sam osećaju drugu energiju od strane naših sunarodnika i oduvek sam iskazivao neki bunt. Ali, dole svi za mene znaju i poštuju me, jer ja kroz pesme na šaljem mržnju, već šaljem ljubav. Tako da nisam doživeo nešto konkretno neprijatno.

Reci mi, kakva je situacija sa ustanovama kulture dole? Ti nastupaš i na Kosovu. Da li misliš da se većim angažovanjem mladih srpskih umetnika može ona više razviti i negovati? Pričati, pisati , pevati o našoj kulturi kako se ona ne bi zaboravila, a čini mi se da su mlađe generacije sve manje informisani o njoj.

Mogu reći da mi imamo u Gračanici pozorište, održavaju se ponekad i koncerti, od skoro u enklavi Šilovo postoji i bioskop, tako da ponekad nas obiđu i muzičari i glumci. Sad, danas je takvo vreme, moderno doba da klince van Kosova, odn. teritorijalno mislim u Srbiji (Kosovo je Srbija svakako) i u drugim zemljama u regionu, moderno doba malo uništava. Odnosno tu svest. Šta više, klinci kad odrastaju, sazrevaju i ne shvataju šta treba da znaju. Oni gledaju tv, telefone i njih vuče neka druga strana. To zavisi i od nas starijih , koliko se mi trudimo da njima to približimo, prikažemo i motivišemo. Klinci rastu pa rastu, a šta im plasiramo to će da uče. Ja se borim za to. I pevam o tome.

 Načula sam da ulaziš u novu sezonu rijaliti programa ,, Zadruga’’. Kako misliš da će doprineti široj publici, odnosno masi?

Nikad u živou nisam to gledao, niti znam šta se tamo dešava. Ja i dalje slušam ploče, živim neki drevni život. Ustajem rano, idem u šumu, čuvam kerove.. Ali dobio sam ponudi i znam da se to dosta gleda i da je jako popularno među starijim ljudima, ali i među omladinom. Tako da sam shvatio da imam još jednu šansu da utičem na većem nivou.

Ja sam na to pristao. Svi su mi govorili da ne znam gde idem, da je tamo pakao, ali ja sam na  pakao naviknuo odavno. Jer svaki pakao mi je uvek bio pozitivni pakao. Nikad nisam kukao, nego sam se borio i testirao sebe.

Iz enklave do medalje.

I dalje ću da širim pozitivnu energiju s puno ljubavi i patrotizma i ljubavi prema drugim ljudima, religijama i nacijama.

I za kraj, šta bi ti poručio mladim ljudima koji tek treba da ,,izađu na površinu’’?

Pre svega, da se zapitaju i da znaju šta žele i vole u životu.Mnogo je bitno da shvate da ništa nije nemoguće. Sve je moguće. Pogledajte mene koji sam živeo u enklavi bez struje..

Bitno je samo da verujete u sebe i da znate šta želite i da čuvate svoju porodicu, tradiciju, kulturu, veru jer to je motivacija i energija koja gura i šalje dalje.

Izvor: Instagram

Razgovarala: Teodora Boškovski

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *