Gde provesti prvu toplu septembarsku nedelju?

Društvo Kultura

Konačno smo dočekali prvi septembar i polazak u školu, poneki i prvi odlazak na posao posle godišnjeg odmora. Meteorolozi su najavili preko 30 stepeni ove nedelje, a evo i predloga gde biste mogli da je provedete.

Ovoga puta uptili smo se u prirodu, preporuka je da se obiđu Lisine i Krupajsko vrelo.

Lisine

Vodopad Lisine zove se još i Veliki Buk. Nalazi se na padinama planine Beljanice, u blizini Despotovca, a na oko 160km od Beograda. Vodopad se nalazi na rečici Vrelo, koja se uliva u Resavu. Osim vodopada, može se videti i izvor reke Vrelo. Udaljenost od izvora do vodopada je par stotina metara. Dubina reke je veoma mala, tako da se u skoro svakom momentu mogu pokvasiti noge. Voda je veoma hladna, idealna za opuštanje posle naporne nedelje. Vodopad je zajedno sa izvorom pod zaštitom države, kao spomenik prirode Vodopad Lisine. Vodopad Veliki Buk je dugo smatran najvišim vodopadom u Srbiji, sve dok 1990. nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini.

Izvor: Jelena Dinić

Sve vreme možete uživati u prirodi i svežijoj klimi. Ukoliko ste u nedoumici da li da povedete psa sa sobom, uradite to, jer će plitka, hladna voda savršeno odgovarati ljubimcu po ovakvom. Odmah do vodopada nalazi se kafić, restoran i prenoćište. Sve je lepo sređeno, a zainteresovani posetioci mogu kupiti domaće proizvde, poput slatkog, rakije, sira… Prenoćište poseduje ribnjak, pa je preporuka da se nruči sveža pastrmka. U blizini vodopada nalazi se nekoliko restorana sa pristojnim cenama.

Izvor: Jelena Dinić

Krupajsko vrelo

Sledeća destinacija koju treba obići je Krupajsko vrelo. Svega je 30km udaljeno od Lisina, nalazi se u homoljskom kraju i poznato je kao ekološka oaza. Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela. Krupajsko vrelo je spomenik prirode, od izuzetnog je značaja, jer predstavlja jedan od najjačih kraških izvora u Srbiji.

Izvor: Jelena Dinić

Na putu do vrela prolazite pored ribnjaka punog pastrmki, a malo hrabriji gosti mogu sami sebi uloviti ručak. Restoran koji se nalazi odmah do vrela napravio je bazen sa vodom iz vrela, ulaz na bazen je 100 din. Kao na Lisinama, i ovde možete kupiti domaće proizvode.

Izvor: Jelena Dinić

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *