Iz diplomatskih krugova otkrivamo šta piše u sporazumu

Politika

Detalji iz sporazuma prvo su dospeli u javnost “zahvaljujući” nesuglasicama među kosovskim liderima.

Bivši premijer Ramuš Haradinaj poručio je danas po podne aktuelnom premijeru Avdulahu Hotiju da će napustiti vladajuću koaliciju ako Hoti potpiše sporazum kojim se, kako je naveo Haradinaj, upravljanje jezerom Gazivode, odnosno delom teritorije i resursima tzv. Kosova prepušta.

Gazivode su značajan energetski resurs, a Haradinaj smatra da ne smeju biti i u rukama Srbije, jer, kako navodi, Gazivode su samo 2,7 km u Srbiji, a 9,2 kilometra na teritoriji tzv. Kosova, tačnije – na severu Kosova.

Sporazum takođe predviđa i realizaciju projekta “mini-Šengen”, kojem se Priština protivila, uprkos pritisku albanskog premijera Edija Rame da se pridruži toj inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sporazumom je dogovoreno je da će Priština u potpunosti pristupiti inicijativi Mini-Šengen, koju su pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića inicirali i albanski premijer Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev

Dokumentom se predviđa i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana, što se takođe saznalo zahvaljujući nezadovoljstvu Haradinaja.

Mimo ovih elemenata sporazuma sa nesumnjivo političkim implikacijama, dokument sadrži projekte vredne 13 milijardi dolara, kako je prenela prištinska televizija Klan Kosova.

Sporazum se, navodi se, bavi pitanjima ekonomskog razvoja, a reč je o 13 milijardi dolara predviđenih za ulaganje u u infrastrukturne i zajedničke regionalne projekte koji će uticati na razvoj tzv. Kosova i Srbije.

Inače, televizija Klan Kosova izveštava, nezvanično, da sporazum neće potpisati međusobno delegacije Beograda i Prištine, već svaka strana potpisuje dokument sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Očekuje se, navode na toj televiziji, da neće biti potrebe da ti dokumenti budu ratifikovani u parlamentu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *