Otvaranje Beldocs

Društvo Kultura

Tačno u 20h , 3.septembra u Beogradu  otvoren je XIII po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma- Beldocs.

Moderatorka festivala je najavila ljubiteljima sedme umetnosti, ali I svim ostalim gledaocima da će biti u prilici u toku narednih 7 dana da vide 136 dokimentarnih filmova, ali i VR sadržaj.(virtuelna realnost).

Na govornicu je I nastupila nova direktorka festivala, Mara Prohaska Marković koja je rekla da su pripreme bile po  svim kriterijumima vandredne, ali su kao I ona I čitava organizacija srećni da Beldocs nastavlja da uroni u živote drugih, da nam omućava da sagledamo svet iz druge perspektive.

Zahvalila je na podršci mnogobrojnim ambasadama, medju kojima je i fond za ljudska prava ambasade Holandije, kao I sponzorima, medijima I domaćinu, odn. Muzeju Jugoslavije, gde je I otvoren 13-ti po redu Beldocs festival. Posebno je zahvalila pravim ljudima na pravom mestu, kako I glasi ovogodišnji naslov festivala.

Domaći takmičarski program će sadržati 8 filmova medju kojima će se naći 7 svetskih I 1 domaća premijera.

Potom je svoje reči publici uputio i Goran Matić, direktor filmskog centra Srbije.

“Čast mi je da otvorim ovogodišnji festivala medjunarodnog dokumentarnof filma” izjavio je Marko Grba, umetnički direktor Beldocs-a.

“Kao jedan od insomničara, kako je opisala Mara,, ovo deluje neverovatno, predivno, jer smo uspeli da se festival održi ne samo u digitalnom formatu, nego I pred ljudima”.

Za kraj uz gromoglasni aplauz posvetio je XIII Beldocs festival ljudima koji nisu fizički prisutni da prisustvuju usled globalne pandemije- Kovida19.

Festival je otvoren filmom pod nazivom “ Govori da bih te čuo” u režiji Marije Stojnić. Film  istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio-stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada.

Filmove možete gledati na na sedam lokacija u Beogradu kao I online.

Dokumentarni film je onaj koji će vas uzeti pod svoje, jer upravo govori o životu, ljudima I stvarima onakve kakve jesu, zazire u svaki detalj, bez cenzure s toga posetite sajt Beldocsa na  https://www.beldocs.rs i latite se da pogledati po koji film do 10.septembra.

Autor: Teodora Boškovski

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *