Zašto psi kopaju rupe?

Društvo

Vlasnici i ljubitelji pasa sigurno viđaju svoje ljubimce i ostale pse kako konstantno kopaju nešto. Pitanje je zašto to rade.

Ljudi koji žive u kućama znaju da ova aktivnost nije nimalo zabavna, jer psi znaju da prekopaju i celo dvorište, ali i da unište tepih i nameštaj.

Postoji pet razloga zašto psi kopaju:

1. Zabava

Šape pasa su „dizajnirane“ za kopanje, pa je logično da će ih koristiti za to. Kopanje im je često samo zabava, iako mnogim vlasnicima to nije nimalo zabavno.

2. Oslobađanje od dosade i stresa

Kopanje psima pomaže da izbace iz sebe višak energije i da se reše dosade kada im vlasnik ne posvećuje dovoljno pažnje. Isto tako, kopanje može da bude znak stresa prouzrokovanog manjkom fizičke aktivnosti.

3. Pseći projekat

Kopanje može da se smatra i psećim „uradi-sam“ projektom. On gradi svoju kućicu, mesto u koje povremeno može da se povuče ako mu je hladno, vruće ili ako želi od nečega da se sakrije.

4. Plen

Ako u dvorištu imate krtice ili poljskog miša i psa koji se želi da se dokopa svog plena, nemojte da se iznenadite ukoliko vaše dvorište postane puno rupa.

5. Beg iz dvorišta

Psima dvorište nekada postane premalo i previše dosadno, pa žele da istraže svet izvan njega. Neki psi iskopaju rupu kod ograde da bi izašli, pojeli nešto, pronašli novo društvo, a onda se vratili u svoj dom.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *