Vučić: Priznanje Kosova neće biti tema daljih pregovora

Politika

U prvom dokumentu koji se bavio ekonomskom normalizacijom, jeste postojala tačka o međusobnom priznanju Srbije i Kosova, izjavio je predsednik Vučić tokom direktnog obraćanja iz Vašingtona.

Jedna od tačaka prvog dokumenta koji su nam predstavili na sastanku u Beloj kući je bila ona o međusobnom priznanju Srbije i Kosova, ali te tačke više nema. Među narodom ne treba da postoji strah da će Srbija potpisati bilo koji dokument kojim će priznati Kosovo i to svakako neće biti posledica ove posete. Predsednik je takođe naglasio da postojanje te tačke u dokumentima ne treba da nas iznenađuje, jer smo i sami upoznati sa činjenicom da je to američka spoljna politika. Kosovski premijer Avdulah Hoti prihvatio je celi prvi dokument, u kome se nalazi i tačka o međusobnom priznanju, tvrdeći da je to njihov glavni cilj.

Ono što jeste neprijatno iznenadilo srpsku delegaciju jeste da se ta tačka našla u dokumentu koji govori o ekonomskoj normalizaciji, što smatraju nedopustivim. Vučić je naglasio i da je američka delegacija bila fer i u potpunosti saslušala njihove zahteve, ali da prijem kod predsednika ne očekujemo, osim ako ne bude u potpunosti zadovoljan ishodom ove posete.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su ekonomski predlozi srpske delegacije, izneseni na sastanku u Beloj kući, korektni i pogodni za obe strane.

Tokom pregovora Aleksandar Vučić sreo se i sa Ivankom Tramp, sa kojom je razgovarao o značaju razvoja preduzetništva u Srbiji, sa akcentom na pomaganje ženskog preduzetništva u našoj zemlji. U natavku posete pregovaraće se o preostala 3 dokumenta, a pregovori će trajati do kraja dana i sutra. Mediji prenose da bi se sutrašnjim pregovorima mogao pridružiti i predsednik Donald Tramp, što još uvek nije zvanično potvrđeno.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *