Sastanak u Vašingtonu

Politika

Počela je druga runda razgovora između Beograda i Prištine. Delegacijama i domaćinima se priključila i Ivanka Tramp.

Sadržaj 10. tačke ugovora koji je dobio Vučić u Beloj kući kaže da se obe strane obavezuju na međusobno priznavanje kao i na zaštitu etničkih manjina, pravednu restituciju, rešavanje statusa osoba bez države kao i da obe strane otvore kancelarije zadužene za zaštitu manjina koje će slati izveštaj jednom godišnje.

Ne zna se zašto je Ričard Grenel tvitovao da nije istina da je predsednik Srbije ponuđen dokument sa priznanjem Kosova.

Predsednik Vučić je na brutalan način odbio ponuđeni papir i rekao da će se držati Ustava Srbije, izjavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Lideri Srbije i Kosova već napreduju. Današnji razgovori bili su fokusirani na podupiranje ekonomskih veza i ekonomske normalizacije, napisao je na tviteru savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD-a Robert O’ Brajan, koji je pored Ričarda Grenela domaćin sastanka u Beloj kući.

Interesantan je raspored sedenja učesnika. Na jednoj strani stola sede obe delegacije i Beograda i prištine sa predsednicima Aleksandrom Vučićem i Abdulahom Hotijem. Odmah do njih su njihovi saradnici. Dok su za drugom stranom sedeli Ričard Grenel i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’ Brajan sa svojim timom.

Autor: Jelena DInić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *