Uticaj japanimacije na mejnstrim kulturu

Kultura

Japanimacija, poznatija kao anime, je oblikovala mejnstrim kulturu koju danas znamo.

Prvi put se pojavila 1917. godine, ali je na japanskim ekranima prisutna tek od 1958. godine.

Trenutak kada se to proširilo svetom je kraj osamdesetih, promenivši dotadašnji način percipiranja animacije uopšteno. Ljude koje je anime „pokorio“ nazivaju weeb-ovima.

Izdvajamo nekoliko primera na osnovu kojih možda i Vi shvatite da ste među njima.

  • Film Akira
 oblakoder.org.rs

Ovo ostvarenje predstavlja prekretnicu, ujedno za anime i zapadnu kulturu. Njegov značaj se ogleda u prelaženju barijere između anime i Holivuda. Na taj način je postavljen temelj za neke filmove i serije koje su usledile, a doživele su svetsku slavu.

Na Zapadu je prikazan prvi put 1989. godine. Kao dokaz njegove slave pomenućemo Kanje Vesta i njegov omot ploče za album Graduation. Naime, inspirisan je upravo plišanim medvedom iz filma.

Uticaj Akire se ogleda još i u stripu Descender, autora Džefa Lemira. Takođe, to možemo prepoznati u filmu „The clone Wars“ Džordža Lukasa.

  • Dragon Ball
www.youtube.com

O kotiranju ovog anime projekta govori činjenica da su svi mlađi od 35 godina upoznati sa njegovom fabulom. Kao deo našeg detinjstva, Zmajeve kugle su ostavile neizbrisiv trag. Kako u svojoj matičnoj zemlji, tako i širom sveta.

Danas ima svoje nastavke, kao što su Dragon Ball KaiDragon Ball GTDragon Ball Super.

DBZ se smatra najekspanzivnijom franšizom poteklom iz Japana. Kada bismo je poredili, mogla bi se izjednačiti sa značajem čuvenih Simpsonovih.

Na trenutno dostupnu mejnstrim kulturu je najviše uticala japanimacija, pri čemu Japan dobija još više na značaju.

Autor: Sara Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *