Masks are not required – ulična umetnost Srbije

Kultura

Zbog specifične prirode širenja virusa nisu mogla da se održe izlaganja slikara, vajara, kao ni predstave ni performansi i samim tim održavanje kulturnih dešavanja je znatno otežano. I naravno uz sve to moraju da se nose maske u zatvorenim prostorijama. Postoji jedan pravac u umetnosti koji sada tokom pandemije cveta a to je street art. Poslednjih meseci se sve više širi na ulicama, zidovima napuštenih zgrada koje oživljavaju i daju im novi život i njihovi posmatrači su svi slučajni prolaznici sa maskama ili bez njih.

Čačak je postao mural prestonica Srbije ima više od  100 murala što je više od Beograda. Taj položaj duguje festivalu  Dani urbane kulture (DUK)u kojem pozivaju strane umetnike da oslikaju grad. Ove godine strani umetnici nisu mogli da dođu, ali street art je prebrodio to pa su pozvali domaće umetnike.Glavna poruka je bila na ukazivanju značaja reciklaranja.

„Zanos Svete Tereze“-Čačak;
foto: Vuk Đurić (Endo) facebook profil

Početkom avgusta u  Jagodini se oslikao čitav jedan stambeni kompleks u centru grada, a i stari radovi su se vratili u život i u planu je još radova.

U Gornjem Milanovcu je oslikana Tehnička škola  kao i trafostanica u Takovskoj ulici, kao i mnogi drugi delovi.Takođe i Kosovska Mitrovica ih ima sve više.

Srbija postaje sve bogatija na mural sceni širom sveta što po broju radova tako i po broju umetnika koji se time bave, ali idalje je ostalo puno mesta gde može da se oslika mural, kao i da se sačuva  i naprave akcije kojima bi se oslikali stara zdanja i površine. Stanarima domova i prolaznicima se sve više dopada i nastaje svest o njihovoj neophodnosti koji bi govorila o duhu njihovog grada i mesta.

foto: Vuk Đurić (Endo) facebook profil

Murali su slike koje se oslikavaju direktno na zid, plafon ili neku drugu trajnu ravnu površinu. Oni mogu da govore o gradovima, mišljenja ljudi i pokreta, ekonomskim,političkim i kulturnim problemima društva,danas postepeno poprimaju sve veću estetsku vrednost.

foto: Vuk Đurić (Endo) facebook profil

Autor: Bogdan Poledica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *