Intervju sa Mišelom Zubenicom – „Milo Đukanović gubitkom parlamentarnih izbora u suštini izgubio poluge vlasti“

Politika

Objavljeni su konačni rezultati izbora; Demokratska partija socijalista osvojila 35,06 odsto, odnosno 143.548 glasova, a koalicija Za budućnost Crne Gore 32,55 odsto – 133.267 glasova. Zvanična je informacija da je Milo Đukanović izgubio ovogodišnje izbore, a mi smo razgovarali sa političkim analitičarem, Mišelom Zubenicom, o trenutnim dešavanjima u Crnoj Gori.

Da li ste očekivali ovakve rezultate jučerašnjih izbora?

Očekivao sam svakako da ovo budu veoma neizvesni izbori i da jedan ili dva mandata odluče ko će formirati većinu. Iako su analize pokazivale da ako dve socijaldemokratske partije pređu cenzus da će DPS ostati na vlasti, više nego odličan rezultat liste Za budućnost Crne Gore omogućio je da i pored toga, matematika bude na strani opozicije. Odluka opozicije da se objedini u tri kolone se pokazala kao odlična taktika koja je dovela do mobilizacije glasača i sprečila rasipanje opozicionih glasova.

Ove godine glasalo je 76.65% upisanih birača, što je u odnosu na 2012. kada je izlaznost bila 70.6% i 2016. kada je na glasanje izašlo 73.4% upisanih glasača, poprilično veća cifra – Po Vašem mišljenju, koji je glavni razlog povećanja izlaznosti na izbore ove godine?

Građanima Crne Gore je prosto bilo dosta diktature Mila Đukanovića i DPS. Loša socijalno-ekonomska situacija, bahatost režima koji je ogrizao u kriminalu, korupciji, nepotizmu, nasilju i na kraju pokušaj otimanja imovine SPC kroz zakon o slobodi veroispovesti probudio je veliki otpor i inat kod širokih slojeva građana Crne Gore bez obzira na nacionalnu, versku ili političku pripadnost. Mora se priznati da je tu važnu ulogu odigrala i Mitropolija crnogorsko-primorska na čelu sa mitropolitom Amfilohijem koji je besprekorno mesecima predvodio litije koje su srušile strah i probudile mnoge građane koji su nezadovoljni režimom koji je autokratski vladao preko 30 godina. Samo se čekao trenutak da se kaže NE takvoj vlasti i to su upravo bili ovi izbori.

Šta mislite, koji je glavni razlog zašto je Milo Đukanović imao manji procenat glasača ove godine? Da li su neki skorašnji događaji imali uticaj na izbor glasača?

Manje glasova za DPS je pre svega rezultat bahatosti i samovolje Mila Đukanovića koji je izgubio dodir sa realnošću i smatrao da političkim inženjeringom i nacionalnim podelama može i dalje da produžava svoju ličnu vlast. Udar na SPC je dosta zasmetao i delu njegovih birača koji su smatrali da su verska osećanja crvena linija preko kojih se ne može preći. U njegovoj stranci je primetno došlo do unutrašnjih podela a određeni događaji poput sukoba sa biznismenom Duškom Kneževićem ili svedočenje bivšeg bliskog saradnika Svetozara Marovića samo su još više uticali da se njegova struktura uticaja dodatno uruši. Takođe nasilno i nelegitimno obaranje vlasti u Budvi pre nekoliko meseci izazvao je dodatni revolt i kontaefekat što se vidi i po rezultatima gde je DPS do nogu potučen u toj opštini.

Da li je kohabitacija sledeći korak?

Svakako jeste jer predsednički mandat Mila Đukanovića traje do 2023. godine. Međutim prema ustavu Crne Gore, predsednik republike nema velika ovlašćena tako da je Milo Đukanović gubitkom parlamentarnih izbora u suštini izgubio poluge vlasti. Njegova moć je poticala od pozicije predsednika stranke koja je dominatno činila Vladu što je ujedno i bilo kršenje ustava jer je trebao da bude predsednik svih građana ali to više neće biti slučaj. Novu vlast čekaju veliki izazovi, pre svega formiranje zajedničke Vlade i usaglašavanje ciljeva a zatim i rešavanje ogromnih nagomilanih problema koje Crnu Goru čekaju u narednom periodu.

Autor: Milana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *