Međunarodni dan nestalih lica

Društvo

Današnji dan, 30. avgust, je na regionalnom nivou obeležen kao Međunarodni dan nestalih lica. Ovo je posebno delikatno za prostor bivše Jugoslavije, jer je u toku prvih zabeleženih sukoba nestalo više hiljada ljudi.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz 1991. godine, nestalo je preko 10.025 lica. Većina tih slučajeva je još uvek otvorena.

Predsednik komisije za nestala lica, Veljko Odalović, je istakao značaj regionalne saradnje pri suočavanju sa ovom situacijom.

Za Jutarnji program je rekao: „Svi mi u regionu treba da se suočimo sa tim da su se tamo desili nestanci, zločini. Na žalost Hrvatska je donošenjem zakona pre godinu otišla mnogo unazad. Taj zakon koji oni stavljaju iznad međudržavnog sporazuma i ispred protokola po kojima smo do sada sarađivali će nas još više udaljiti.”

Jelena Stijačić, šef regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Beogradu, kaže da je od početka ove godine pronađeno samo 19 posmrtnih ostataka koji su indentifikovani.

Takođe je rečeno da se na težinu minulih događaja ne zaboravlja.

Na to je uputio i Duško Čelić, predsednik koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Istakao je da nažalost obeležavaju razne tragične datume i neguju kulturu sećanja.

Autor: Sara Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *