Angela Merkel bi i sada donela istu odluku kao i 2015.

Politika

Iz Berlina stiže vest da je Angela Merkel izjavila da bi i sada donela istu odluku o otvaranju granica migrantima kao što je prethodno uradila pre 5 godina.

„Donela bih iste suštinske odluke” kao tada, rekla je kancelarka tokom uobičajene konferencije za novinare na kraju leta i dodala da oseća humanitarnu dužnost prema hiljadama Sirijaca, Iračana i Avganistanaca koji beže od rata, progona i siromaštva.

„To je moje ubeđenje”, rekla je Angela Merkel koja se nikada nije pokajala zbog svoje odluke, koja je podstakla uspon ekstremne desnice i tada dovela do njenog političkog slabljenja u Nemačkoj.

Posle 15 godina na vlasti, Angela Merkel planira da se povuče naredne godine, ali prema nedavno sprovedenoj anketi, ona i dalje uživa poverenje 71% građana Nemačke.

Stručnjaci smatraju da je poverenje zaslužila, jer je dobro vodila državu za vreme trajanja pandemije koronavirusa. Oni takođe smatraju da su ovakve situacije veoma pogodne da se vlast pokaže da li zaslužuje poverenje građana.

Kancelarka je uspela da nađe „pravi ton između odlučnosti i empatije”, kako bi ubedila svoje sugrađane da poštuju mere protiv epidemije.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *