Predato 11068 potpisa: čeka se sednica Univerziteta 9. septembra

Društvo

Danas u 12h ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu, studenti su predali peticiju od 11 068 potpisa rektortki Beogradskog Univerziteta u Beogradu, kojom se traži 30 odsto smanjene školarine.

Oni su na simboličan način razvili plakat ,,SOLIDARNOSTi’’ u vidu slagalice, na čijim delovima pišu svi Univerziteti u Srbiji i na taj način stali ispred Univerziteta studenata kako u Novom Sadu, Nišu, Beogradu, Novom Pazaru, tako i u Prištini i Kragujevcu.

Nikola Arsenić, jedan od studenata je izjavio da su se okupili danas jer je napravljen prvi bitan korak ka našem cilju.Taj korak se tiče toga da je najavljena rasprava o ovom zahtevu 9. septembra na Senatu Univerziteta u Beogradu.
Dodao je da se tek sada nalazimo na testu. ,,Imamo taj argument koji kaže da fakulteti imaju rizičnu održivost ako dođe do smanjenja školarina, s druge strane imamo studente koji nemaju uslove za život u ovakvim uslovima’’.
,,Država mora da pomogne!’’
Rektorka je sama izrazila želju da se solidariše sa studentima i sada je na redu reakcija Ministarstva prosvete, predsednice Vlade, Ane Brnabić i ministra prosvete Mladena Šarčevića, gde će oni imati izbor dva puta

,,Jedan put vodi tamo gde će oni sada pokazati solidarnost sa studentima, mladim ljudima. A drugi put vodi da još jednom pokazuju da teraju mlade ljude iz zemlje’’.- rekao je Nikola.
Dok je Kristina Urošrvić izjavila da mi sa ovim zahtevem već i kasnimo, budući da je 85 svetskih univerziteta već sredinom maja ponudilo olakšice studentima smanjenjem školarine.

Jasno je da će studenti ukoliko zahtev ne bude usvojen, razmatrati proteste ili masovne tužbe.

Autor: Teodora Boškovski

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *