Da li će Google zameniti fakultete?

Društvo

Pre samo par dana Google je objavio sjajne vesti koje bi u budućnosti mogle u potpunosti da redefinišu visoko obrazovanje – lansiraće profesionalne kurseve za neke od najtraženijih pozicija u industriji.

Kursevi, koje je kompanija odlučila da nazove Google Career Certificates uče vas osnovnim veštinama koje će nezaposlenima pomoći da pronađu posao kratko nakon njihovog završetka. Da biste završili kurs biće vam potrebno oko 6 meseci i 300 dolara, što je godinama kraće i desetinama hiljada dolara jeftinije od klasičnog univerzitetskog obrazovanja. Klasično visokoškolsko obrazovanje je preskupo za najveći deo stanovnika Amerike, a tvorci ovog kursa smatraju da diploma najčešće ne znači ništa, jer studenti ostanu uskraćeni za dosta novih i praktičnih znanja. Iz ovog razloga su odlučili da naprave kratak, jeftin i sveobuhvatan kurs koji će ljudima omogućiti da steknu najnovija znanja iz industrije, nauče sve prečice i pripreme se za posao u struci.

Google je i ranije organizovao ovakav tip kurseva koji se pokazao veoma uspešnim, a njihovi kursevi Digitalnog marketinga i IT Support-a postali su ekstremno popularni, a brojne firme ih tretiraju kao validne diplome, na nivou fakultetske. Činjenica je da na univerzitetima ostajemo uskraćeni za praktična znanja, ali i da se njihov nastavni program ne može prilagođavati stalnim promenama – a za to plaćamo velike svote novca. Ovi kursevi koštaće otprilike koliko i knjige za jedan semestar na univerzitetu, a neposredno nakon njihovog završetka moći ćete da pronađete posao u struci. Prve pozicije za koje će biti otvoreni kursevi su projektni menadžer, data analitičar i UX dizajner, u kojima je prosečna godišnja zarada između 65 i 95 hiljada dolara. Neke od kompanija koje su potvrdile da će angažovati ljude sa diplomama ovih kurseva su IBM, Walmart, Best Buy, Hulu, Bank of America, ali i sam Google koji će otvoriti online karijerni centar, kako bi bili sigurni da će njihovi diplomci pronaći posao.

U periodu u kom nas očekuje još jedna ekonomska kriza, a studiranje postaje sve skuplje i skuplje, ljudi se često okreću različitim kursevima kako bi stekli relevantne veštine i pronašli posao. Ovaj potez kompanije Google može doprineti širenju ovakvih programa koji ne koštaju mnogo, a pružaju znanje koje je nemoguće steći na univerzitetima, a ukoliko odziv bude ogroman, možemo očekivati pravu revoluciju u sistemu obrazovanja.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *