Istorijski izbori u Crnoj Gori ovog vikenda

Politika

Predizborna kampanja u Crnoj Gori privodi se kraju, a za samo 3 dana održaće se izbori koji bi se u Crnoj Gori mogli okarakterisati kao istorijski, ukoliko dođe do pada DPS-a nakon 30 godina. Na dan izbora pravo glasanja imaće 540.026 birača na 1.217 biračkih mesta širom zemlje. Na glasačkom listiću preovlađuju koalicije, a građani će pred sobom imati 11 opcija, što je za 6 manje nego na prethodnim izborima.

Najveći konkurent vladajućem DPS-u je koalicija pod imenom“Za budućnost Crne Gore“, koju predvodi Demokratski front, sa dobro poznatim licima u crnogorskoj politici – Andrijom Mandićem, Milanom Kneževićem i Nebojšom Medojevićem.Odmah iza njih nalazi se i koalicija „Mir je naša nacija“ koju predvodi Aleksa Bečić iz Demokrata, stranke koja je za samo 5 godina uspela da okupi veliki broj pristalica. Na izborima će se naći i koalicija Crno na bijelo koja predstavlja sve građane Crne Gore, različitih nacionalnosti i veroispovesti. 

Poslednje istraživanje CEDEM-a iz ovog meseca predviđa izlaznost od 66%. Koalicija „Odlučno za Crnu Goru DPS – Milo Đukanović“ može da računa na 35,3% glasova, čime se beleži pad rejtinga partije, koja je u decembru imala 37%. Dosadašnji koalicioni partneri DPS-a, socijaldemokrate na čelu sa Draginjom Vuksanović imaju 5,3 %, a Bošnjačka stranka 4,8%. Najveću podršku od opozicionih stranaka ima prosrpski blok „Za budućnost Crne Gore“ 24,7% i građanska koalicija „Mir je naša nacija“ demokratske Crne Gore sa 16,5%.

Istraživanje popularnosti političkih kandidata dalo je iznenađujuće rezultate, jer se među građanima kao najpopularniji pokazao Zdravko Krivokapić, ispred prosrpske koalicije „Za budućnost Crne Gore“. Smanjuje se i poverenje u institucije, ali i u tamošnjeg predsednika Mila Đukanovića. Tako Srpska pravoslavna crkva ima daleko veće poverenje građana Crne Gore od predsednika Đukanovića. Čak 46,4 građana ima poverenje u SPC, a 33,8 u predsednika, pokazala su poslednja istraživanja CEDEM-a. Prethodnih dana litije su održane u gotovo svim gradovima Crne Gore, a i  sam Amfilohije izjavio je da će po prvi put izaći na glasanje i pozvao narod na odbranu svetinju na dan izbora.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *