Omaž Vladimiru Veličkoviću u ARTE galeriji

Kultura

Beogradska galerija ARTE najavila je izložbu „Omaž Vladimiru Veličkoviću“ kako bi obeležila godinu dana od smrti umetnika. Usled trenutne situacije, zvaničnog otvaranja neće biti, a izložbu možete posetiti do polovine oktobra.

Izložbu prati katalog sa reprodukcijama i tekstovima vodećih imena savremene likovne kritike i umetničke scene, Irine Subotić, Ljiljane Ćinkul i Mrđana Bajića. Radovi, iz privatnih kolekcija, koje će publika imati priliku da vidi, pregled su stvaralaštva Vladimira Veličkovića u periodu između šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka. Više od 35 dela izvedenih u tehnikama ulje na platnu, tuš na marufleu i grafici, istovremeni su prikaz tragedije i nade od kojih je satkan život. Ovom prilikom izdvajamo radove velikog formata, autoportret Pas br. 23 – varijacije na temu autoportreta, iz 1972, zatim triptih Tri faze skoka iz 1975, i crtež, za taj medij, monumentalnog formata, koji je izveden tušem. Veličkovićeva umetnička misija i misao, koja je jasno vidljiva u svakom centimetru kvadratnom platna, odnosi se na čovekovu sudbinu.

Postavku možete pronaći u dva izlagačka prostora ARTE galerije, na adresama Kralja Milana 3 i Andrićev venac 12.Radno vreme galerija je svakoga dana od 10h do 20h.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *