E ovo je bojkot

Košarka Sport

Igrači Milvokija su sinoć odbili da izadju na teren da odigraju 5. utakmicu serije protiv Orlanda. Time je pokrenuta lavina, kojoj su se pridružili Oklahoma, Hjuston, Portland i naravno Los Anđeles Lejkersi, na čelu sa Lebronom Džejmsom.

Igrači su to uradili zbog ubistva tamnoputog Afroamerikanca, Džejkoba Blejka, koji je upucan u ledja u Viskonsinu. Ovo je bio još jedan zločin koji je počinjen nad crncima u Americi, a situaciji se izgleda ne nazire kraj još uvek. Juče je u „mehuru“ održan hitan sastanak igrača, na kom se razmatrao dalji tok lige i da li će ona uopšte biti nastavljena. Klipersi i Lejkersi su bili za potpuni prekid, a Lebron je sastanak napustio besan, zahtevajući da se u priču uključe i predsednici klubova. Nakon toga, Lebron je ljutito napisao i tvit i u kom je rekao da mu je dosta svega što se dešava uz neke teške reči.

Ostali klubovi su bili za nastavak sezone, ali izvesno je da se to neće desiti ukoliko se Klipersi i Lejkersi ne pridruže toj ideji. Andrijan Vojnarovski, jedan od najpoznatijih novinara ESPN-a, izjavio je da je ova odluka iznenadila sve i da se tako nešto nije očekivalo od igrača. Džordž Hil, plejmejker ekipe Milvokija, se smatra jednim od kreatora ove ideje, jer mu već neko vreme nije bilo jasno šta igrači rade zatvoreni u „mehuru“, dok je nasilje svuda oko njih. I jeste, nasilje je svuda oko njih, ali i oko svih nas. Njega se možemo rešiti samo zajedništvom.

NBA se često naziva jednom velikom žurkom, zabavom, cirkusom…Razmislimo još jednom pre nego što tako nešto kažemo ponov. NBA možda ponekad i spada u te kategorije, ali je to i jedna velika porodica. Igrači su se okupili oko jedne ideje i o njoj razmisljaju i diskutuju. Rasizam je maha uzeo po celom svetu, a od njega se možemo odbraniti samo jedinstvom koje moramo steći. Trebalo bi da stajemo jedni za druge, da se borimo zajedno i da ne odustajemo. Ceo život je borba i ona nikada ne staje. Boja kože ne treba da bude bitna, bitno je to da budemo ljudi, u svakom smislu te reči.Na društvenim mrežama kod nas pojavili su se razni negativni komentari o odluci koju su doneli neki od najboljih igrača na svetu. Sport je nažalost sada već i prečesto povezan sa politikom, pa je tako i ovde. Sigurno bismo i mi voleli da se na nekom našem bojkotu ili protestu nadju ljudi, koji su uticajni kao NBA košarkaši tamo.

Nebitno je da li su to glumci, muzičari, sportisti ili neko četvrti. Bitno je da svako pokaže da ima neki stav, kada su ovakve bitne stvari u pitanju. Rasizam je svakako jedna od njih. I da, možda oni neće ništa značajno postići na nekom većem planu, ali velike stvari nastaju od malih ideja, a ovo je već samo po sebi veće i značajnije od male ideje. Poruka je poslata, a kako će se situacija u Americi razvijati pratićemo u narednom periodu. Ono čega treba da se setimo je to da tamo uskoro dolaze na red izbori i da je Tramp centralna ličnost, a ne zaboravimo da je i sam Lebron Džejms imao već nekoliko izjava u kojima jasno pokazuje da nije na Trampovoj strani.

Da li će Tramp ponovo biti izglasan u mnogome zavisi i od razvoja ove situacije? Sastanak igrača zakazan je i za četvrtak kada ćemo saznati da li će danas biti odigrani mečevi koji su bili planirani i kada će biti nadoknadjeni oni od juče, ali mislim da je to sada potpuno u drugom planu, baš tamo gde i treba da bude.

Autor: Oliver Mijušković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *