„Berlinal“ : ukidanje glumačkih nagrada podeljenih na rodove

Kultura

Okruženi smo sve češćem insistiranju na rodnoj ravnopravnosti. Ta propaganda se širi, vezujući feminizam i suprostavljajući se seksizmu.

Po uzoru na to, Međunarodni filmski festival u Berlinu – „Berlinal“ je doneo odluku o ukidanju nagrada za najboljeg glumca i glumicu.

Organizatori su obavestili da nas od sledeće godine očekuju rodno neutralne nagrade.

Nije naveden konkretan razlog promene dosadašnjih, ali su istakli alternative. Umesto dodele Srebrnog medveda za najboljeg glumca i glumicu, od sada će verodostojnima pripasti čast da preuzmu Srebrnog medveda za najbolju glavnu i sporednu ulogu.

Ono što je protumačeno kao povod za ovaj čin su reči izvršne direktorke festivala, Marijet Risenberk: „rodno neodvajanje nagrada predstavlja znak za veću rodnu senzitivnost u filmskoj industriji“.

Uz ovo, uvedena je još jedna promena. Trajno je povučena nagrada Alfreda Bauera, koja nosi ime osnivača festivala. Otkiće o njegovoj saradnji sa nacistima je navelo organizatore na ukidanje.

Festival će biti održan od 11. do 21. februara 2021. godine, kada ćemo po prvi put moći da svedočimo o izmenjenom programu “Berlinala”.

Autor: Sara Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *