Obeležavamo rođendan Horhe Luis Borhesa

Kultura

Horhe Fransisko Isidoro Luis Borhes Asevedo je bio argentinskipisac. Obeležio je kako južnoameričku, tako i svetsku književnost. Iako možda niste strastveni čitalac, sigurno Vam je poznatanjegova čuvena priča “Čekanje” koju smo izučavali još u srednjoj školi.

Borhes je rođen na današnji dan, 24. avgusta 1899. u Buenos Ajresu,a preminuo je u Ženevi 14. Juna 1986. godine. Svoju nadarenost je iskazao već sa 9 godina, kada je preveo deloOskara Vajlda “Srećni princ”. Do trenutka kada se ozbiljno posvetio pisanju, boravio je u Švajcarskoj a potom u Španiji da bi se tek po smirivanju ratova vratio u rodnu Argentinu. Tada je osnovao časopise “Proza” i “Prizma”. Ono što je doprinelo njegovoj karijeri je članstvo Društva argentinskih pisaca, za čijeg predsednika je izabran 1950. godine.

Takođe je bio pristalica ultraizma, vrste književnog pokreta kojije radio na rasprostranjenju korišćenja slobodnog stiha, simbolai uvođenja komplikovanih metričkih inovacija umestotradicionalnih strofa.
S obzirom da je imao problema sa vidom, kada je ostao slepnegovala ga je majka. Njegovaprva supruga se zvala Elsa, a bili su prijatelji iz detinjstva. Kasnije spekulacije su ukazivale na toda je brak skopljen na insistiranje njegove majke, ali su se ubrzo razišli.
Nakon majčine smrti, posvetio se putovanjima. Zaposlio je Mariju Kodamu kao ličnu sekteraticu, s kojom se kasnije venčao. Iako je ljubav osećao, retko kada ju je opisivao u delima.

Počeo je karijeru poezijom, kojoj je ostao veran. U međuvremenu se posvetio i kratkim pričama koje su doživele veliki uspeh. Još uvek prepoznatljiv kao jedan od najboljih književnika, svojim delima ulepšava svetsku književnost.

Autor: Sara Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *