Nestanak misteriozne Beograđanke : Draga Mitrićević

Društvo

Ovo je jedan od onih događaja koji uzburkaju javnost, zaintrigiraju građane i zbune komšije. Davne 1933. godine je priča o Dragi Mitrićević obavijena novim velom tajne, stavivši beogradsku policiju pred nerešivom zagonetkom.

Šta se to dogodilo neobično bogatoj starici?

Novi roman Živojina Petrovića bio je povod da se ova tema ponovo pokrene. Naime, autor je napisao delo “Do viđenja”, podarivši Srbiji prvi dokumentarni triler.
Njegova inspiracija je bila upravo ćudljiva starica koja važi za najbogatiju građanku Beograda od kad je sveta i veka. Uprkos epitetu multimilionerke, bila je neobično škrte naravi.

Foto: laguna.rs

Draga Mitrićević, kćerka je Jovana Dimitrijevića Mitrićevića. On je bio poznat tadašnjoj srpskoj javnosti kao neverovatno bogat, ali veliki škrtica. Bogatstvo je pripalo Dragi i njenoj sestri. Međutim, došlo je do sukoba koji je uzrokovao raskol među njima. Kako autor ističe, nisu progovorile do kraja života.

Kao dokaz njene imućnosti govori činjenica da je na svoje ime imala čak 16 štednih knjižica, na kojima su bili upisali milionski iznosi. Najveći sef u Izvoznoj banci na Terazijama je pripadao njoj. Nakon njenog nestanka, policija je vršila popis sadržaja sefa čitavih 12 sati!
Žika Petrović u svojoj knjizi navodi da nije pričala ni sa širom rodbinom, niti je značajno trošila novac. Nosila je oskudnu odeću i revolver, koji je priličio njenoj prekoj naravi. Naime, strahovala je da će je neko ubiti ili da će ostati bez bogatstva.

Foto: linkedin/zivojinzikapetrovic

Velelepna joj kuća se nalazila na adresi ulica Kralja Milana 5, nadaleko poznata kao vila žene od koje svi zaziru. Nedostupna, nepoverljiva i povučena, Draga je bila sinonim za strah i trepet. U skladu sa svojom strepnjom, uz oružje je nabavila gusana, dva nemačka ovčara i kokoške kao štit od potencijalne opasnosti.
Živela je sama u prostoru od 2.000 kvadrata. U prvih 300 kvadrata je punih šest godina boravio gusan, koji bi je uzbunio svojim gakanjem čim bi primetio da neko odnosno nešto nailazi. U narednom delu kuće su boravila dva nemačka ovčara, a potom i kokoške. A tek u najzabačenijem kutku je vreme provodila sama Draga.

Ionako sama po sebi enigma, jednog dana je stigla vest da je bogata Beograđanka nestala. Slučaj je pripao Radu Popoviću, načelniku Odeljenja beogradske kriminalne policije, koji nikada nije uspeo da otkrije tajnu koju je Draga sa sobom ponela u grob. Tada aktuelna vest o njenom nestanku je bila zanimljiva i stranim novinskim kućama, koje su žudile za razrešenjem njenog predmeta. Usled nemoći pri rasvetljavanju slučaja, policija se obratila telepati i grafologu Luju Rozenštajnu. Ipak, ni on nije bio od velike pomoći.

Živojin Žika Petrović rođen je u Beogradu 1969. godine. Osnovao je firmu „Processor Commerce“, izdavačku kuću „GSM Public“ i prvi srpski časopis namenjen telekomunikacijama – „Mobilni magazin“, a zatim i „e magazin“. Osnivač je prve i jedinstvene u Srbiji, obrazovne i neprofitne TV stanice Srpska naučna televizija, koja je u saradnji sa kompanijom United Media, krajem 2018. godine prerasla u regionalni kanal nauke i umetnosti Brainz TV, čiji je direktor i glavni i odgovorni urednik.
Njegov roman “Do viđenja” je pod okrljem Lagune, dostupan od 20. Avgusta 2020. godine.

Autor: Sara Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *