Straight Voice – šampion fotonovinarstva

Društvo

Galerija WestLicht u Beču će 11. septembra otvoriti izložbu najboljih svetskih novinskih fotografija koje su obeležile prethodnu godinu. Svake godine na hiljade fotografija koje prikazuju upečatljive momente iz aktuelnih svetskih događaja postaju deo takmičenja koje već 19 godina organizuje neprofitna organizacija za fotonovinarstvo pod imenom “World Press Photo Foundation”. Izabrane fotografije nakon toga postaju deo jedne putujuće izložbe koja obilazi svetske galerije predstavljajući šampione međunarodnog fotonovinarstva.
Pobedu na ovogodišnjem takmičenju odnela je fotografija pod imenom “Straight Voice” koju je uslikao Yasuyoshi Chiba, japanski fotograf u Kartumu, prestonici Sudana. Sudanska vojska je 2019. godine izvela državni udar i smenila diktatora Omara al-Bašira nakon čak 30 godina vladavine. Protesti koji su prvobitno bili organizovani protiv diktatora, ubrzo su se pretvorili u proteste za uspostavljanje civilne vlade, nakon čega je vojska odlučila da interveniše. Nekoliko dana pre nego što je nastala pobednička fotografija, vojnici su usmrtili veliki broj protestanata. Na njoj se vidi mladi protestant koji recituje poeziju u trenutku nestanka struje, koji je izazvala vojska kako bi ugušila protest. Međutim, gomila oko njega se udružuje i ostali protestanti iz mraka ga osvjetljavaju svojim telefonima. U Sudanu je ubrzo uspostavljena nova vlada.
“Bio je to jedini miran trenutak protesta koji sam doživeo tokom svog boravka. Njihovo zajedništvo bilo je nešto poput žara koji bi se u svakom trenutku mogao ponovo rasplamsati”, rekao je Chiba o trenutku nastanka ove fotografije.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *