Kina odobrila testiranje vakcine protiv Koronavirusa

Društvo

Kina je odobrila testiranje potencijalne vakcine protiv koronavirusa na ljudima, objavila je lokalna vlast u jugozapadnom gradu Čengdu u subotu. Globalna trka za proizvodnju što efikasnije i što povoljnije vakcine protiv Koronavirusa navela je zemlje širom sveta da angažuju svoje stručnjake, u nadi da će uspeti da zaustave pandemiju.
Kineski naučnici odlučili su da koriste ćelije insekata za razvoj proteina potrebnog za stvaranje vakcine protiv Koronavirusa. Ovo bi moglo ubrzati proizvodnju na veliko ali i učiniti vakcinu prilično povoljnom na svetskom tržištu. Vakcine koju je proizvela bolnica Zapadna Kina Univerziteta Sichuan u Čengdu, odobrila je Nacionalna uprava za medicinske proizvode, kako bi ušla u fazu kliničkog ispitivanja, saopštile su lokalne vlasti.
Testiranje na majmunima pokazalo je da vakcina sprečava inficiranje virusom SARS-CoV-2 bez vidljivih nuspojava. Kineski naučnici istovremeno istražuju barem još osam potencijalnih vakcina protiv Koronavirusa koje se nalaze u različitim stadijumima kliničkih ispitivanja. Strane kompanije, poput nemačke BioNTech i američke Inovio Pharma, takođe surađuju s lokalnim istraživačkim centrima kako bi testirale svoje eksperimentalne vakcine u Kini.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *