Auto-litija od Beograda do mora

Politika

U nedelju ujutru auto-litija se zaputila u Crnu Goru s ciljem da podrži tamošnje stanovništvo koje protestuje zbog Zakona o veroispovesti. Kolona automobila je dugačka oko 5km i u njoj učestvuje nekoliko stotina građana.

U Beogradu je pre početka litije služen je moleban.
Oko 15 časova, litija je stigla do crkve Svetog Ilije na Jabuci, kod Prijepolja.
Učesnici auto-litije jutros su se okupili ispred Sava Centra, a od oopreme su imali majice sa natpisom Ne damo svetinje i Crna Gora – Srbija, jedna familija, zastave Srbije i ikone.

Ne damo svetinje je glavna poruka koju žele da pošalju, kaže Željko Čurović, predsednik Saveza Srba iz Crne Gore. On dodaje da su u ovom sloganu satkani jezik, pismo, čojstvo, junaštvo i država.
„Ovoga puta želimo da pošaljemo poruku našem narodu da je 30. avgust od presudnog značaja da odluče i da na najbezbolniji način reše pitanje spasavanja svetinja“, kazao je Čurović za Tanjug ukazujući tako da su upravo parlamentarni izbori u Crnoj Gori šansa za srpski narod da povrati svoja prava.

Zakon o veroispovesti podrazumeva podržavljenje, tj. otimanje crkava, svetinja Srpske pravoslavne crkve.
„A mi se pitamo kako neko može da uzme tuđu kuću da bi se u nju uselio. To je prvi put i presedan u svetu“, kazao je Čurović.
Litije se ne održavaju samo zbog spornog Zakona, već i zbog diskriminacije srpskog naroda u Crnoj Gori.
U tom smislu, Čurović ocenjuje da su Srbi u Crnoj Gori svedeni na to da samo imaju pravo glasa, a da im je sve ostalo oduzeto – i jezik i pismo i pravo na zapošljavanje. On napominje da auto-litija ima samo nacionalna i verska obeležja i da nema stranačkih parola.

Građani u Crnoj Gori poslednjih nedelja auto-litijama izražavaju podršku SPC i negodovanje zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, pošto su im vlasti zbog pandemije koronavirusa zabranile litije i okupljanje oko svetinja.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *