Slobodan Milošević: heroj ili zločinac?

Politika

20. avgusta 1941. rodio se bivši predsednik Republike Srbiije i Savezne Republike Jugoslavije, Slobodan Milošević- prvi šef države koji je predat međunarodnom sudu. Rođen je u Požarevcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Pravni fakultet u Beogradu 1964.

S BRATOM I MAJKOM NA LETOVANJU… BORISLAV, STANISLAVA I SLOBODAN MILOŠEVIĆ

Bio je član Saveza komunista Jugoslavije od 15. januara 1959. godine do pretapanja te partije u Socijalističku partiju Srbije jula 1989.

Ukoliko se današnje, mlađje genereacije pitaju ko je on u stvari bio. Za jedne je on bio heroj srpskog naroda, ne poklekavši NATO zahtevima, dok je za vreme njegove vladavine potpisan Dejtonski sporazum i rodila se Republika Srpska; za drugu stranu on je uzročnik ratova u bivšoj Jugoslaviji, kao i njenog raspada, bombardovanja Srbije, hiperinflacije itd. Dok ga je  Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviji optužio za ratne zločine počinjene tokom rata u  Bosni 1992-95, on ga je ujedno  posthumno oslobodio optužbe..

Jedno je sigurno, da su tada  raspirene separističke težnje, nezadovoljstva, poljuljano pitanje KiM, brojni ratovi I okolnosti bili dalekosežnije no danas. Da se nezadovoljstvo kod građana Srbije iz dana u dan razbuktavalo, sve do 5.oktobra čija je kulminacina dovela do svrgavanja, Miloševića sa vlasti. Koliko se ovaj nezadovoljan čin ispostavio ispravnim, pokazalo je vreme.

Preminuo je u  ćeliji Haškog suda 11. marta 2006. a zbog njegove smrti proces protiv njega obustavljen je 14. marta 2006.

Autor: Teodora Boškovski

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *