Pojam „produžene mladosti“ sve prisutniji u Srbiji?!

Društvo

Česta je ona „u moje vreme…“ , upućena uglavnom mlađem naraštaju. Došli smo do toga da čuvenu izreku možemo opravdati. Što se samostalnosti tiče, u pređašnje vreme je zaista bila bolja situacija.

Prema podacima Eurostata iz 2019. godine, u Srbiji mladi između 25 i 34 godine u čak 59% žive sa roditeljima. To potvrđuje minule teorije o većoj sklonosti žena ka samostalnom životu.

Mladi koji pre napuštaju roditeljsko gnezdo dolaze iz Finske, Danske, Luksemburga i Švedske.

Na pitanje „šta ih sprečava da se osamostale“, postoji čitava lepeza odgovora. Najčešće je u pitanju finansijska (ne)zavisnost, stanje tržiša rada, emotivni status, (ne)mogućstvo školovanja ali sve češće i ono što se u psihologiji naziva „produženom mladošću“.

Naime, „produžena mladost“ ukazuje na sve veću tendenciju mladih da odlažu trenutak osamostaljenja. To čine predugim zadržavanjem u roditeljskom domu, otkazivanjem obaveza i čak odbijanjem mogućnosti zaposlenja. Sa ovim je povezan sindrom „dugog zabavljanja“ koji predstavlja svojevrsni predbračni ugovor dvoje mladih. Devojke posao i druge aktivnosti stavljaju ispred majčinstva, dok momci uslovno rečeno beže od obaveza.

Kakav je Vaš stav o ovoj, novonastaloj sklonosti mladih? 

Autor: Sara Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *