Gde letujem ove godine? -Srebrno jezero, Golubačka tvrđava, Ramska tvrđava, Požarevac

Društvo Kultura

Ovog puta smo se zaputili u Istočnu Srbiju. Istočna Srbija je ove godine definitivno jedna od najpopularnijih destinacija za odlazak na odmor. Renovirane tvrđave, uređene plaže na obali reke i jezera, dnevna razonoda, ali i povoljni smeštaj i hrana definitivno su privlačni i dostupni svačijem džepu.

Zašto je Srebrno jezero popularno?

Bitno je znati da je Srebrno jezero veštačko jezero na obali Dunava i da je u njemu dozvoljeno kupanje. Nalazi se na 110km od Beograda. Jezero je bogato ribom, naročito šaranom, somom, štukom i smuđom. Plaža je uređena, postoji nekoliko beach barova sa ležaljkama, a ukoliko se posetioci odluče da ne koriste ležaljke, mogu izabrati da li će ostaviti na travi ili šljunku. Voda je veoma topla, ali nije bistra. Vidljivost je svega par desetina centimetra. Ublizini se nalazi teren za odbojku na pesku, koji se može slobodno koristiti. Od vodenih aktivnosti može se iznajmiti pedalina (700 din/h) ili daska sa veslom (500 din/h). Mnogi, koji se ne kupaju u jezeru, svoje vreme provode u Akva parku (koji čini pet bazena, od kojih jedan ima dva tobogana). Akva park trenutno prima 500 posetilaca, zbog pandemije koronavirusa. Radno vreme je od 10h do 19h, a cena ulaznica za odrasle je radnim danima 400 din (od 15h 300 din), dok je vikendom 600 din (od 15h 450 din), a za decu do 12 godina je radnim danima 300 din (od 15h 200 din), a vikendom 450 din (od 15h 300 din). Na šetalištu do plaže su brojni restorani i barovi, međutim, ukoliko ne želite da sedite, hranu možete uzeti i na kioscima brze hrane. Krofnica i sladoleda ima na svakom ćošku. Smeštaj se u ovo doba godine teško nalazi, naročito vikendom, ali su cene smeštaja korektne.

Golubačka tvrđava najveća atrakcija ove godine?

Da je neko video Golubačku tvrđavu, a da ne zna da se nalazi u Srbiji, rekao bi da je to jedan srednjovekovni nemački dvorac. Tvrđava Golubac je zvanično obnovljena i otvorena 29. marta 2019. godine. Nalazi se na 130km od Beograda. Osnova Golubačke tvrđave prilagođena je konfiguraciji terena i čine je 9 kula koje povezuju bedemi i Palata. Ulazna kapija tvrđave predstavlja glavni ulaz u nacionalni park Đerdap. Golubac je rađen lepezasto, bilo ga je izuzetno teško osvojiti. Sastoji se iz prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada. Tvrđava je prvobitno sazidana na ostacima rimskog utvrđenja, pa je tokom godina prelazila u ruke velikih sila, poput Ugarske, Srbije, Turske, Austrije, a konačno je u ruke Srba došla 1868. godine. Kompleks sadrži veoma zanimljiv sadržaj u vidu obilaska tvrđave u četiri zone koje su podeljene na osnovu težine. Zelena zona je osnovna zona i u sklopu nje se može videti palata i nekoliko kula. Nju mogu posetiti svi posetioci, a cene karata su od 600 din za punoletne posetioce, 450 za grupne posete, 300 din za penzionere, 150 din za đake i studente. Plava, crvena i crna zona su dostupne samo punoletnim posetiocima i uz posebnu pratnju. Tvrđava ne radi ponedeljkom. Nedaleko od tvrđave nalazi se restoran Zlatna ribica u kom možete jesti sveže ulovljenu ribu iz Dunava, dok su cene nešto više.

Golubačka tvrđava

Ram – obnovljena tvrđava sa savršenim pogledom na Dunav

U XII veku bila je to važna strateška pozicija oko koje su se borile Ugarska i Vizantija. Ramska tvrđava podignuta je na ostacima antičkih i vizantijskih temelja, a sagradio ju je turski sultan Bajazit II. Danas vidljivi otvori za topove na kulama pokazuju da je Ram bio artiljerijsko utvrđenje na Dunavu. Ima snažnu branič-kulu i još četiri manje koje ojačavaju zidine. Postoji više legendi o samom nazivu tvrđave koje se vezuju za osnivače Rima, braću Romula i Rema, ili utvrđenje “Ihram“. Neposredno pored tvrđave nalaze se ostaci turskog karavansaraja stari 6 vekova. To je jedini sačuvan karavansaraj u Srbiji i može se reći da je to prvi turistički objekat podignut na najvažnijem putu sa Balkana ka severu prema Budimu i Beču. Nedaleko od tvrđave nalaze se ostaci rimskog vojnog logora Lederata. Od avgusta 2019. otvorena je za posetioce. Cena ulaznice je 300 din, a za studente 200 din. Ispod tvrđave se nalazi šetalište sa kafićem. Ručak biste ipak morali da pronađete na nekom drugom mestu.

Ram – obnovljena tvrđava

Požarevac

Kraj putovanja možete provesti u Požarevcu. Požarevac je glavni grad Braničevskog okruga sa oko 44000 stanovnika, a od Beograda je udaljen 80km. Požarevac je dugo bio druga rezidencija knjaza Miloša. Izgradio je konake za svoju porodicu i sebe, razvio trgovinu, jer je i sam bio trgovac. Oslobodio je Požarevac od turske vlasti u Drugom srpskom ustanku 1815. godine. Njegov spomenik možete videti u ovom gradu. Takođe, treba posetiti i galeriju Milene Pavlović Barili. Grad se može obići veoma brzo. Ukoliko imate viška vremena, preporuka je da se odmori u nekom od kafića ili restorana, po vrlo povoljnim cenama.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *